Tema Afrika 1: Sorgesång för Easterley av Petina Gappah

Bokmässan i Göteborg har i år Afrika och den afrikanska litteraturen som tema. Arrangörerna har inte ambitionen att ta med alla afrikanska länder men kommer försöka täcka in alla delar av Afrika. Hitintills är inte mindre än 70 afrikanska författare från 25 olika länder bokade.

En av de inbjudna är till min stora glädje Petina Gappah, som 2009 debuterade med den spännande novellsamlingen Sorgesång för Easterly. Vår värld är ju så sinnrikt konstruerad att om man inte har möjlighet att resa till ett land så kan böckerna ta oss dit, låta oss höra främmande språk, känna nya dofter och få inblick i andra människors levnadsvillkor. Gappah lyckas verkligen förmedla olika stämningar i det både ekonomiskt och politiskt svårt sargade Zimbabwe och alla de drömmar och längtan efter ett bättre liv som många människor där bär på. Det är en bedrift att kunna skriva så vackert, fängslande och t.o.m humoristiskt om en så svår tillvaro som många zimbabwier får utstå.

Petina Gappah är noga med att påpeka att hon inte ser sig själv som en ”African writer” eller att hon på något sätt skulle vara ”the voice of Zimbabwe”. Afrika är så stort och även om det finns likheter så finns det också stora skillnader mellan de afrikanska länderna. Gappah, verksam som advokat i Genève, skriver nu på sin första roman, The Book of Memory som kommer ut på engelska 2011. 2009 tilldelades hon det prestigefyllda Guardian First Book Award.

Finns boken inne?

Lillemor Åkerman

Källa: http://www.guardian.co.uk/books/2009/dec/04/guardian-first-book-petina-gappah

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema Afrika 1: Sorgesång för Easterley av Petina Gappah

  1. Ping: Tema Afrika fem : Burma Boy av Biyi Bandele | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.