Här är det bäst att bo – enligt Fokus

Kan man mäta hur bra en kommun är? Många är det i alla fall som gör anspråk på att kunna det. Ett av de mer ambitiösa försöken görs av samhällsmagasinet Fokus. För femte året i följd publicerar man nu sin rankning ”Här är det bäst att bo”. 2010 år ”vinnare” är en kustkommun – men det är inte Varberg vid Kattegatt, utan Habo vid Vättern.

Nu är det inte den för livskvaliteten så betydelsefulla vattenkontakten som är avgörande. Till grund för analysen ligger i år 42 variabler ordnade i fyra kategorier: att vara ung, att vara äldre, att vara familj och att jobba. Därtill något man kallar ”fundamentala variabler”, vilket handlar om allt från in/utflyttning och skattesats till valdeltagande och flyktingmottagande.

Varberg placeras på 64:e plats bland landets 290 kommuner. På förra årets lista, när 30 variabler ingick, var placeringen plats 57. Det är en modest förändring. Betraktar vi andra Hallandskommuner blir det mer dramatiskt. Laholm och Hylte flyttar fram sina positioner radikalt. Falkenberg backar ordentligt.

För Hallandskommunernas del ser rankningen ut så här (med föregående års placering inom parentes):
Kungsbacka plats 33 (13)
Laholm plats 61 (125)
Varberg plats 64 (57)
Halmstad plats 69 (78)
Hylte plats 130 (201)
Falkenberg plats 197 (135)

Papperversionen av Fokus finns förstås på Varbergs bibliotek. Nätversionen är ovanligt generös med artiklar. När det gäller rankningen ”Här är det bäst att bo” är nätversionen extra bra. Rankningar från och med 2007 finns tillgängliga och nytt för i år är att man kan skapa egna jämförelsediagram.

Per Falk

Det här inlägget postades i Samhällsfrågor, Våra tidskrifter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Här är det bäst att bo – enligt Fokus

  1. Ping: Varberg bra på familj och jobb, inte lika bra på unga enligt Fokus´ kommunrankning | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.