En sannolik historia av Karin Alvtegen

En sannolik historia av AlvtegenKarin Alvtegen debuterade 1998 med Skuld : kriminalroman. Därefter följde Saknad : thriller, Svek, Skam och Skugga av vilka Skam var min absoluta favorit. Skam och Skugga anser Alvtegen själv inte vara några renodlade deckare även om många har velat fortsätta att se henne som deckarförfattare, berättar hon i dagens DN. I augusti kommer Alvtegen ut med en ny bok. Den här gången med en relationsroman, helt utan våldsamma inslag.

En sannolik historia verkar vara en betydligt ljusare bok än Alvtegens tidigare, en bok som tycks börja i moll och sluta i dur. Eller som Alvtegen själv uttrycker det i DN: den här gången har hon ”börjat i botten och jobbat sig uppåt” jämfört med tidigare böcker där hon ”startat i botten och grävt sig neråt”. Det jag gillade med Alvtegens tidigare böcker var just de mörka strömningarna i kombination med djupdykningar i det mänskliga psyket. Men det här låter också spännande och vi kan säkert förvänta oss ett fortsatt utforskande av mänskliga tillkortakommanden.

Boken handlar om Helena som efter att ha blivit lämnad av sin man ser sin hotelldröm gå i kras, med efterföljande skulder och en olycklig tonårsdotter att hantera och om Anders som å sin sida lyckts förverkliga sin dröm, men är inte lyckligare för det. Efter en självförvållad bilolycka hamnar Anders efter en tids sjukhusvistelse på Helenas hotell och de båda möts, ett möte inte helt utan förvecklingar kan man ana. Det är enligt förlaget en bok där Alvetegen med ”säker hand, stark psykologisk laddning och en osviklig känsla för att blottlägga det djupt mänskliga, skildrar…relationer, sorg, konflikträdsla, fördomar och kärlek”.

Tillägg 17/8: Vad jag tycker om den kan du läsa här!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.