Easter Parade av Richard Yates

Om man gillar att läsa om dysfunktionella familjer är Richard Yates roman Easter Parade ett ypperligt val. Boken är också ett ypperligt val om man gillar välskrivna böcker som fortsätter att leva inom en långt efter det att boken är slut. Yates skrev boken redan 1976 men det är först i år som den har översatts till svenska.

Easter Parade handlar om systrarna Emily och Sarah Grimes och boken tar sitt avstamp i föräldrarnas skilsmässa. Året är 1930 och systrarna är då nio och fem år och bokens huvudperson Emily är den yngre av systrarna. Till stor del handlar dock boken om relationen mellan de två systrarna och deras helt olika livsval. Sarah väljer tidigt den traditionella vägen med giftermål och barnafödande och lägger mängder av energi på att framstå som en duglig maka och mor. Bakom fasaden döljer sig dock både alkoholism och hustrumisshandel. Emily å andra sidan värnar om sin frihet och går in och ur ett otal olika förhållanden. För varje misslyckad relation växer Emilys självförakt, något hon för övrigt har gemensamt med systern.

Richard Yates har anklagats för att vara kvinnofientlig och med en näst intill hatisk inställning till feminismen. Första gången jag läste boken blev jag också väldigt irriterad över hur viljelösa både Emily och Sarah framställs, att de bara blir offer för en rad olika omständigheter som de inte tycks ha någon som helst vilja eller möjlighet att påverka. Man vill helst bara ropa till både Sarah och Emily: Låt er inte trampas på igen! När jag nu ännu en gång läser Easter Parade får jag en helt annan förståelse för systrarnas agerande och tänker att Yates inte alls är ute efter att framställa kvinnor som ett viljelösa offer. Sarah och Emily gör så gott de kan utifrån omständigheterna men styrs båda två av en eller mindre omedveten kraft och den kraften är en slags tomhet, ett ”hål” inom dem som behöver fyllas och den ”bottenlösa skräcken för att vara ensam”. Yates antyder med bokens första rad att denna skräck bottnar i föräldrarnas skilsmässa men frågan är om inte känslan av övergivenhet fanns hos systrarna redan tidigare. Easter Parade är en mörk berättelse och det går illa för i stort sett alla inblandade. Men det finns ett visst ljus i slutet av boken och man anar att Emily kanske, kanske kommer att försonas med sig själv och till slut finna någon slags frid.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Easter Parade av Richard Yates

  1. Ping: Elva sorters ensamhet av Richard Yates | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.