Bibliotek är en bra investering

Så är vi då på väg mot ett nytt bibliotek! Detaljplanen har vunnit laga kraft. Bygglovet väntar vi på. Nu är bygget ute på anbud. I september drar byggnadsarbetarna in. Då har vi redan tömt biblioteket och börjat etablera en provisorisk verksamhet i Gamlebyskolan .

Det är snart 30 år sedan dagens bibliotek invigdes av riksdagens talman Ingemund Bengtsson. 9,5 miljoner slutade notan på och Ingemund Bengtsson närde, enligt HN-referat, förhoppningen att detta skulle visa sig vara ”en av de bästa investeringarna som gjorts i kommunen”. Vi kan väl anta att Ingemund Bengtsson i första hand inte tänkte i strikt ekonomiska banor. Han var, som HN understryker, ”en mycket boksynt man”, som påpekade ”att det fria ordet som vi skatta så högt, inte bara är en fråga om att trycka och säga vad man vill. Det är minst lika viktigt att alla har samma möjlighet till ett rikt urval av litteratur”. I den kulturella meningen är bibliotek alltid goda investeringar. Och det räcker som motiv. Men när det väl är sagt skadar det inte att känna till att ekonomer som förstår att beräkna värdet på både det ena och det andra inte har kunnat hålla fingrarna borta från biblioteken. Analyser gjorda i USA, England och Norge resulterar i samma slutsats: en biblioteksinvestering ger 4-6 gånger pengarna tillbaka till samhället.

Den bibliotekslokal man lämnade 1981 – HN huserar där nu – beskrivs i tidningsartikeln som ”ett råtthål”. Så illa är det inte med det vi nu lämnar, men det regnar in och allt är slitet så tiden är verkligen mogen för något nytt. De miljoner som nu investeras i en träffpunkt med bibliotek och andra kulturinstitutioner är väl använda pengar – förmodligen en av de bästa investeringar som gjorts i Varberg.

Per Falk

Det här inlägget postades i Det nya biblioteket och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.