Babel ut, Bokprogrammet in…

SVT:s litteraturprogram Babel har tagit sommarsemester. Men misströsta inte! Under fyra torsdagar med start den 24/6 ersätts Babel av Bokprogrammet, ett norskt tv-program om litteratur. De fyra avsnitt som visas är från 2009. I första avsnittet, ”I gränslandet”, intervjuar programledaren Hans Olav Brenner den brittiska författaren Kate Mosse, den svenske skräckmästaren John Ajvide Lindqvist samt den norske thrillerförfattaren Tom Egeland och samtalar med dem kring ”skräck, konspirationsteorier och spänningslitteratur från mytiska och mytologiska gränslandskap”.

Hans Olav Brenner har under åren mött ca 200 norska och utländska författare i sammanlagt 70 program, vilka finns att se på Nrk. Det ska bli spännande att se vilka program SVT har valt att visa. Kanske programmet ”Gangstere” eller ”Alt sitter i hjernen”? Eller ”Unge kvinner-eldre menn”? Själv hoppas jag på det sistnämnda för i det programmet medverkar Gunnhild Öyehaug som skrivit den underhållande boken Vänta, blinka : en perfekt bild av ett personligt inre. Sedan är man naturligtvis nyfiken på om Hans Olav Brenner är en lika duktig och charmerande intervjuare som Daniel Sjölin…

Här visas en kavalkad över de författare Brenner mött genom åren. I höst tar Siss Vik över som programledare för Bokprogrammet.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Litteraturprogram i TV och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.