Tema Afrika 2: Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie

Lila hibiskus utspelar sig i den del av Nigeria som under en kort period på 60-talet var en självständig stat i Västafrika, då kallat Biafra. Biafras strävan efter självständighet ledde till inbördeskrig och alla födda på 60-talet eller tidigare minns väl de fruktansvärda bilderna på svältande och döende människor i krigets skugga.

I Lila hibiskus har det gått ett antal år sedan inbördeskrigets slut och Biafra är numera åter införlivat i Nigeria. Men landet är fortfarande starkt påverkat av olika konflikter – politiska, etniska och religiösa för att nämna några. En militärkupp har just skett, landet styrs av en diktator och folkets missnöje och rädsla är mycket stor. Situationen i landet speglas genom familjen Achike, en familj som bär på mörka hemligheter. Pappa Eugene är utåt sett en man som kämpar för en demokratisering av landet, han bekämpar korruption och förtryck och skänker massor av pengar till behövande. Inom familjen är han dock en lika stor tyrann som någon diktator. Han styr med järnhand och i sina försök att få familjen att anamma den stränga katolska tro han själv tror på, misshandlar han mamman och de två barnen Kambili och Jaja både fysiskt och psykiskt. Som motvikt till pappan finns hans syster Ifeoma, som blir den som visar Kambili och Jaja att det finns en väg ut ur helvetet. Hon blir sinnebilden för det självklara motståndet mot förtrycket både inom familjen Achike och i Nigeria i stort.

Lila hibiskus är Chimamanda Ngozi Adichies debutroman från 2003. Det är en fantastisk roman tycker jag, med många bottnar, som jag hoppas kommer att få många läsare. På svenska finns även Adichies andra roman, En halv gul sol, som jag garanterat kommer att läsa när tillfälle ges.

Finns Lila hibiskus inne?

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.