Vad hände med Leonid Andrejev?

Det kom ett besviket mejl till biblioteket. En låntagare kunde inte längre hitta den ryske författaren Leonid Andrejev i bibliotekets samlingar. Han skrev bl.a.: ”För litterärt bevandrade är t.ex. ’En berättelse om sju hängda’ och ’Det röda skrattet’ mästerverk i novellform. Är det ett olycksfall i arbetet eller beror utgallringen på okunnighet rörande rysk litteratur?”.

Att rätt hantera ett folkbiblioteks samlingar kräver medvetenhet. Ett kontinuerligt inflöde av nyutgivet skall balanseras mot det som redan finns, och det skall ske inom ramen för ett givet utrymme. Gallring är lika nödvändigt som nyinköp.

Det som köps sker efter moget övervägande. Lika noggranna vill vi vara när vi gallrar. Fyra aspekter kan sägas vägleda oss: användning, representativitet, aktualitet och skick.

En bok som lånas ut kontinuerligt gallras förstås inte, men kanske reduceras antalet exemplar när den första haussen lagt sig. Vi tänker vidare i termer av representativitet. Är detta ett författarskap eller en litterär strömning som bör hållas tillgänglig? Inom facklitteraturområdet kan representativiteten gälla vikten av fri åsiktsbildning, men förstås också röra aktualiteten (gamla svampböcker kan leda till döden). Slutligen kan det fysiska skicket alltid fälla avgörande. En trasig och smutsig bok gallras. Men om det dåliga skicket är enda anledningen till gallring försöker vi ofta köpa ett nytt exemplar – i bokhandeln eller i antikvariat.

Vi vill att alla ska hitta något att läsa på Varbergs bibliotek, antingen detta är slumpartade upptäckter eller exakt det man för tillfället söker. Är man sugen på en bok som man vet borde finnas där och blir lurad på konfekten är det kanske en klen tröst att vi ofta kan låna in boken från något annat bibliotek. Men det är ändå en viktig upplysning att litteraturen är åtkomlig via fjärrlån från andra bibliotek. På det sättet är det samlade bibliotekssystemet en enastående inrättning

Vad gäller Leonid Andrejev kan vi konstatera att han inte finns i vårt bestånd nu. På vilka grunder han avlägsnats och när det skedde kan inte kontrolleras i efterhand. Det kan bero på ett uselt skick. Trots samråd mellan kollegor och flitigt konsulterande av författarlexikon kan också missbedömningar göras. Då är det utmärkt med kunniga och alerta låntagare som tvingar oss till ständigt förnyad eftertanke.

Per Falk

Annonser
Det här inlägget postades i Bibliotekets medieutbud, Författare och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.