Rena medeltiden

I helgen, den 3-4 juli, är det dags för de årliga medeltidsdagarna på Varbergs fästning. Där kan man som besökare få träffa riddare, månglerskor, väpnare, nunnor och få en liten tur tillbaka i historien. Medeltidsdagar ordnas på flera platser i Sverige och kanske håller medeltiden på att få sin upprättelse.

Vi har alla hört uttrycket ”den mörka medeltiden” eller kan man beskriva något man inte tycker om som ”rena medeltiden”. Enligt historikern Michael Nordberg ska vi skylla medeltidens dåliga rykte på de italienska humanisterna på 1400- och 15oo-talen. Renässansens lärda ville själva ta åt sig äran av att ha återuppväckt den antika kulturen. De menade att den varit död under ”media aetas” dvs tiden emellan. En gigantisk parentes mellan 5oo-talet och 1500-talet, från den romerska antiken till renässansen. Men det var tack vare de medeltida klostren och klosterbiblioteken som vi känner till den antika litteraturen. Främst benediktinernas kloster med sina boksamlingar och deras strävan efter att samla in antika texter genom att göra avskrifter. Det existerar knappast några orginaltexter från antiken, det var i klosterbiblioteken som de italienska humanisterna hittade sina romerska texter. Dessutom fann de inte texterna i Italien, utan i Tyskland, Schweiz och Frankrike. Det var klostern som undre äldre medeltid hållt kunskapen om antiken levande.

Michael Nordberg har skrivit en riktigt bra och underhållande bok om medeltiden som heter Den dynamiska medeltiden. Boken utkom för första gången 1984 och sedan dess har det kommit ett flertal nya upplagor. Det jag tycker gör den extra läsvärd är att författaren drar fram riktiga människor från perioden och beskriver livet ur deras ögon. En annan gigant som behandlar medeltiden i ett flertal böcker är Dick Harrison. Harrison har synts i TV-rutan i programmet ”Sveriges historia” tillsammans med Martin Timell. Han har bland annat skrivit Stora döden, Mannen från Barnsdale och Krigarnas och helgonens tid. Det finns så många spännande böcker om medeltiden och det står klart att det inte var en parentes i vår historia. Stora spännande, omvälvande saker skedde och det ledde fram till där vi nu är idag.

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för barn, Evenemang för vuxna, Facklitteratur, Lästips, Samhällsfrågor, Skönlitteratur, Smått & gott. Bokmärk permalänken.