Kärlek, krig och lögner

I inledningen till Sadie Jones debutroman, Den ustötte, släpps en ung man ut från fängelset efter ett tvåårigt fängelsestraff. Lewis Albright är bara 19 år men har en åldrad mans erfarenheter och är djupt märkt av tiden i fängelset. Tio år tidigare har Lewis varit med om en tragisk olycka där hans mor drunknar, en olycka som lägger grunden för de händelser som sju år senare leder till att Lewis döms till fängelse. Det är en gripande roman om hur en pappas oförmåga att hantera sin egen sorg leder till att ett barn sakta men säkert bryts ner. Den utstötte slutar med att Lewis lämnar sitt gamla liv bakom sig för att påbörja sin militärtjänstgöring.

Sadie Jones berättar i en intervju att den här bilden av Lewis, på väg till ett liv som soldat, inspirerade henne till den roman som nyligen kom på svenska, Små krig. Ur bilden av Lewis på väg mot ett eventuellt krig i kombination med bilder från krigets Afghanistan samt en artikel om en brittisk officer som fängslades efter att ha hävdat att Irak-kriget var en illegal ockupation, växte bokens huvudperson Hal Treherne fram.

Små krig utspelar sig 1956 på Cypern där gerillaorganisationen EOKA strider emot den brittiska kolonialmakten. Hal Treherne kommenderas som major till en militärbas på ön och efter en tid följer hustrun Clara efter med tvillingdöttrarna Lottie och Meg. Den militära banan är ett självklart val för Hal. Han är en mycket ambitiös ung man som vill tjäna sitt land men samtidigt visa cyprioterna största möjliga respekt utifrån omständigheterna.

Utvecklingen på Cypern, där oskyldiga människor drabbas av Hals egna sodaters övergrepp och där även personer i de egna leden skadas, gör att Hal kommer allt längre ifrån sina ideal och han börjar ifrågasätta de brittiska soldaternas närvaro på ön. Relationen med Clara utsätts också för stora påfrestningar. Hal kommer från en familj där man aldrig talar känslor och hans oförmåga att sätta ord på det han känner inför det våld han möter i sitt arbete, gör att avståndet mellan honom och Clara blir allt större. Clara å sin sida känner sig ensam och utanför när hon inte får dela varken sina egna eller Hals tankar och känslor. Båda två upplever, var och en på sitt håll, en allt större rädsla och skräck inför tillvaron och alla påfrestningar leder till en ofrånkomlig brytning.

Jones har med Små krig skrivit en roman om vad som händer med människor som tvingas gå emot sin egen övertygelse och vad som händer med en relation där tystnaden ersätter samtal. Titeln Små krig har Sadie Jones hämtat från en webbsida, Britain’s small wars, som tar upp alla de militära konflikter Storbritannien varit inblandade i sedan krigsslutet 1945. Men den anspelar också, antar jag, på det krig med varandra som Hal och Clara hamnar i p.g.a. Hals tjänstgöring på Cypern.

Sadie Jones kämpade under 15 år för att slå igenom som manusförfattare för film och TV. Nu har hon lyckats som författare i stället men jag skulle kunna sätta en eller annan krona på att någon av böcker kommer att sluta på vita duken…

Finns Sadie Jones böcker inne?

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.