Tema Afrika 3 : Coconut av Kopano Matlwa

Kopano Matlwa var bara 21 år när hennes roman Coconut kom ut på engelska 2006. I Sydafrika är Coconut slang för en person som är svart på utsidan men vit på insidan, som en kokosnöt. Och det är det boken handlar om, att vara svart men sträva efter att bli som de vita, att prata som, se ut som och leva som de vita gör i dagens Sydafrika.

Boken handlar om två unga kvinnor, den något yngre Ofilwe och tonårstjejen Fikele, eller Fiks som hon föredrar att kallas. Ofilwe och Fiks känner inte varandra mer än till utseendet, men möts varje söndag då Ofilwes familj kommer till det café, the Silver Spoon, där Fiks jobbar som servitris. Caféet besöks huvudsakligen av vita, Ofilwes familj är en av få svarta familjer som kommer dit regelbundet. Men så tillhör också hennes familj de nyrika i Sydafrika. Pappan har ett IT-företag och familjen bor i det muromgärdade, säkerhetsbevakade Little Valley Country Estate. Familjen pratar engelska hemma och Ofilwe går i en skola med nästan bara vita barn. För Ofilwe känns denna vit-svarta värld ganska naturlig, hon är ju uppvuxen med den. Men allt eftersom tiden går börjar hon känna av att hon inte riktigt passar in i de vitas värld och att steget in i den också innebär ett steg bort från hennes eget ursprung med allt vad det innebär i förlust av kultur, språk, traditioner, mm.

Fiks är något av Ofilwes raka motsats. Hon har arbetarbakgrund, en frånvarande pappa, en mamma som tagit sitt liv och hon bor hos sin morbror som förgriper sig på henne. Fiks lever på något av en livslögn och har i tanken redan lämnat den svarta tillhörigheten. Hon föraktar sina svarta medmänniskor och drömmer om det liv hon läser om i glassiga månadsmagasin, ett liv där hon är vit på både in- och utsidan. Men även hon blir smärtsamt medveten om att den vita världen inte till 100 % är öppen för henne och att förnekelse av sitt ursprung har ett högt pris.

Jag tycker så mycket om den här boken. Det är en blandning av berättande, dialog, tankar och minnen. Det tar ett tag att komma in i boken men sedan är man fast! Den tar upp frågor om ras, klass och identitetssökande och man kan inte annat än att tycka väldigt mycket om både Ofilwe och Fiks. Boken kommer på svenska i höst och då kommer jag garanterat att läsa den igen.

Kopano Matlwa kommer att delta i två seminarier på årets Bokmässa i Göteborg. Det ena seminariet handlar om afrikaners syn på den västerländska bilden av Afrika och vid det andra seminarietillfället presenteras ett antal afrikanska författare och man ställer även frågan: Varför talar man om afrikanska författare? Räcker det inte med författare?

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema Afrika 3 : Coconut av Kopano Matlwa

  1. Ping: Tema Afrika fem : Burma Boy av Biyi Bandele | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.