Palestina

Just nu pågår det en utställning på Varbergs bibliotek som Palestinagruppen i Varberg står bakom. De visar afficher och kartor som har samlats in i Libanon, Gaza och Västbanken under 1983-2009.

När jag i anslutning till utställningen ville sätta upp böcker i olika genrer upptäckte jag att det finns otroligt många intressanta fack- och skönlitterära böcker som utspelar sig i området. Här följer ett axplock;

Journalisten Terese Cristiansson flyttade under några månader in i ett bombat hus i ett av de värst drabbade områdena i Gaza. Det här är hennes unika berättelse. Familjen som bor i huset har framför sina ögon sett ett 20-tal familjemedlemmar slitas i bitar. I Talals hus kommer Terese Cristiansson kvinnorna nära och har följt dem och deras familjers gripande öden efter kriget.(Adlibris beskrivning av boken).

De norska läkarna Erik Fosse och Mads Gilbert var några av de få från väst som fanns på plats i Gaza under Israels offensiv mot den innestängda befolkningen på Gazaremsan kring årsskiftet 20082009. Ögonen i Gaza är deras gripande och omskakande skildring av sina upplevelser. Boken ger oss en nära inblick i en av vår tids mest komplicerade och infekterade konflikter. Fosse och Gilbert berättar känsloladdat om sina patienter och deras öden och om sammanhållningen bland kollegorna på sjukhuset. Vi dras också in i de konkreta, praktiska upplevelserna: det krävande arbetet på en akutmottagning på ett sjukhus under ett krig, där arbetet pågår även medan bomberna faller och där det ständigt råder brist på utrustning och mediciner.(Adlibris beskrivning av boken).

Sören Wibeck skildrar hela konfliktens historia. Han berättar också om sionismens och den palestinska nationalismens rötter. Judar och araber lever med olika historiska berättelser, som skapar identitet och politiska ideologier. Perspektiven möts inte, det finns alltid minst två versioner. Den enes martyr är den andres terrorist. Konflikten är minerad mark, också i Sverige. Få konflikter kan som denna få känslorna att svalla. Efter 1948 har FN och elva amerikanska presidenter, från Harry S. Truman till George W. Bush, försökt lösa den. Alla har misslyckats. Vad Barack Obama kan åstadkomma är än för tidigt att säga. Finns det en väg till fred? Misstag begås och har begåtts av både israeler och palestinier. Därför krävs mod och kompromissvilja av dagens ledare. Priset kan bli högt. Alla vet vad som hände premiärminister Yitzhak Rabin på ett torg i Tel Aviv: en israelisk extremist mördade honom med ett skott i ryggen efter en fredsdemonstration.(Adlibris beskrivning av boken).

Etgar Keret skriver rappa och underfundiga berättelser om sex, kärlek och vänskap i ett Israel långt bortom nyhetsrubrikerna. Etgar Kerets språk är enkelt och levande och hans mångbottnade och lättlästa historier kliver rakt in i våra egna liv, där de dröjer sig kvar långt efter att vi slutat läsa. ”Åtta procent av ingenting” är en bestseller som har hyllats av kritiker världen över. (Adlibris beskrivning av boken).

Amos Oz är en av Israels främste författare och han är läst och älskad över stora delar av världen. I en lång rad romaner har han berättat om sin uppväxt och barndom i Israel, om kibbutzsystemet som han själv levde i under många år, om det judiska folkets öde och dröm om fristad på jorden, om den israeliska vardagen med dess muller av storpolitik i bakgrunden och om hoppet om fred och försoning. Men inte förrän nu, fyrtio år efter debuten, närmar han sig den smärtpunkt som hela hans författarskap kretsar kring: moderns självmord då han var tolv år gammal. Det nämns redan inledningsvis och kastar sin skugga genom hela berättelsen, men först i slutkapitlet är han framme vid hennes sista timmar i livet. Däremellan målar han upp en storslagen släktkrönika och ett magiskt självporträtt av en författare som bevittnat och levt med en nations födelse och turbulenta historia. (Adlibris beskrivning av boken).

Amine, en israelisk kirurg med palestinska föräldrar, har alltid vägrat att ta parti i konflikten mellan palestinier och israeler. Det viktiga i hans liv är hans arbete och hans fru som han avgudar. Fram till den dagen då en självmordsbombare spränger en restaurang i centrala Tel Aviv. Många dör, ännu fler blir skadade och förödelsen är total. Amine opererar oavbrutet hela dagen för att rädda liv. När han slutligen kommer hem vid midnatt, blir han återkallad till sjukhuset där hans vän Naveed, en högt rankad polistjänsteman, väntar på honom och som ger honom det ödesdigra beskedet. Amin måste inte bara identifiera sin fru Sihems vanställda kropp, han får även beskedet att hon är den misstänkta självmordsbombaren.(Adlibris beskrivning av boken).

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Facklitteratur, Lästips, Skönlitteratur. Bokmärk permalänken.