Thoursie

På tidningarnas kultursidor strider man (det sker varje sommar) om den samtida poesins uttryck, överlevnadsförmåga och nytta. Man kan förstås fundera över framtiden för diktsamlingen som vi känner den (kortradingar på en hopfogad pappersbunt). Den toppar ju inte bibliotekets utlåningslista precis. Men koncentrerade seriösa texter som bär erfarenheter och förhoppningar och som når ut skapas hela tiden, inte minst inom musiken. Presentationsformerna kan förändras, men vårt behov av historier är omättligt. Så prognosen är väl tämligen god.

Och det som är skrivet är skrivet. Ragnar Thoursie som gick bort i dagarna är en samhällsangelägen poet värd att upptäcka.  Tom Hedlund uppmärksammade honom i SvD i måndags. I Varbergs bibliotek finns ett representativt urval av Thoursies produktion – från den andra diktsamlingen Nya sidor och dagsljus (1952) till den sista boken Sånger från äldreomsorgen (2009).

Från den senare lyfter Hedlund fram följande tänkvärda ”vits”: ”Vi gamla är föremål för omsorg./Visst är det underbart!/Bara vi inte blir till föremål/i omsorgen.”

Per Falk

Annonser
Det här inlägget postades i Författare, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.