Pojken med den magiska pennan

Dagens sommarpratare är Lars Jonsson, en i Sverige och även internationellt mycket känd fälthandboksförfattare och konstnärlig uttolkare av fåglar och natur. I programmet berättar han om hur han redan som barn på barnavårdscentralens fyraårskontroll ritade fåglar när andra barn ritade huvudfotingar. Lars Jonsson debuterade sedan endast femton år gammal med en utställning på Naturhistoriska riksmuseet och en utställning på Prins Eugens Waldemarsudde 2002 tillhör en av museets mest besökta genom tiderna. I över fyrtio år har han fortsatt att utforska fåglarnas väsen och en del av målningarna kan studeras närmare i hans böcker, vilka naturligtvis finns att låna på Varbergs bibliotek.  I Fåglar och Ljus finns bl.a. en av hans alternativa huvudfotingar!

I sommar har jag tillbringat några dagar på havet, makrillfiskande i måsars sällskap. Det är lätt att tro att alla måsar ser likadana ut, men efter att lyssnat på Lars Jonssons program och bläddrat i hans böcker inser jag snart att varje fågel har en personlighet och att Jonsson har en unik förmåga att lyfta fram dessa personligheter. Lars Jonsson bor på Gotland och i gotländska Vamlingbo finns även ett Museum Lars Jonsson.

Kom in och låna en av Lars Jonsson böcker och lyssna på reprisen av Sommar i P1 eller ladda ner programmet och titta på bilderna medan du lyssnar. Det ger en extra dimension till Lars Jonssons sommarprat!

Vill man även höra hur några av våra vanligaste fåglar låter kan man låna Jan Pedersen Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten, i vilken det finns en ljudmodul som gör det möjligt att höra fågeln samtidigt som man läser om den och ser på bilderna eller Bengt-Emil Johnsons CD-bok Fåglar i vår närhet.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.