Ramadan och nya böcker om islam på biblioteket

I går inleddes den islamska fastemånaden Ramadan. Fastemånaden börjar när nymånen för första gången siktas i Mekka, under månkalenderns nionde månad. Från solens uppgång till dess nedgång avhåller sig vuxna muslimer från att äta, dricka, röka och älska. När solen väl gått ner är det fritt fram och kvällen avslutas med en festmåltid, kallad iftar. Själva Ramadan avslutas med högtiden eid al-fitr. Sverige beräknas ungefär 150 000 muslimer fasta under hela Ramadan.

På Varbergs bibliotek kan du låna några barnböcker som berättar om Ramadan och Eid al-fitr.

     

Persiska buféer av Maria MasoomiEtt måste under Ramadan och andra muslimska religiösa högtider är färska dadlar. Recept på persiskt dadelgodis och annat välsmakande, t.ex rödbets- och granatäppelsallad eller apelsindessert med doft av kanel och pepparmynta,  kan man få i Maria Masoomis kokbok Marias persiska bufféer

 

 

 

Vill man veta mer om islam i allmänhet finns det några nya böcker.

En delad värld : Islam och Europa - igår, idag och imorgon av Ingmar KarlssonT.ex. En delad värld : Islam och Europa – igår, idag och imorgon (2010) av Ingmar Karlsson där Karlsson enligt förlaget följer ”upp sin femton år gamla Islam och Europa – Samlevnad eller konfrontation som blev en ögonöppnare för många och bland annat nominerades till Augustpriset. Den nya boken tar avstamp i den förra. Vad har egentligen hänt sedan dess?”

Islams historia av Christer HedinBiblioteket har även Islams historia : tro och traditioner genom tiderna (2010) av Christer Hedin som enligt förlaget ”är den första i sitt slag på svenska. Den sträcker sig från tidigt 600-tal fram till våra dagar. Framställningen är lika mycket inriktad på läran som på det yttre skeendet. Vi får bland annat stifta bekantskap med kaliferna i Bagdad, den moriska Spanien, de framstående filosoferna, det osmanska riket, sufismen, sharia och den arabiska nationalismen.” ”…en föredömligt objektiv bok om islams historia.” enligt Carl Rudbeck i DN 2010-05-20.

Resa i Sharialand : ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander

En helt annan typ av bok är Tina Thunanders bok Resa i sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien (2010). Thunander reste till Saudiarabien och pratade med både kvinnor och män ”för att ta reda på hur det är att leva i ett land med sharialagar”. Boken är enligt förlaget ”en berättelse om konungariket Saudiarabien och hur moderna strömningar bryts mot religiösa påbud och ålderdomliga seder”. Thunander reste runt på egen hand, något som inte sågs med helt blida ögon av landets regering.

Sändebudet : en berättelse  av Kader Abdolah Sist men inte minst en skönlitterär bok, Sändebudet : en berättelse (2010) av Kader Abdolah som även skrivit Huset vid moskén som gick som radioföljetong för ett tag sedan. Sändebudet handlar om Mohammed, men enligt Abdolah själv mer om Mohammed som människa än profet. ”Sympatisk och lärorik läsning” enligt Magnus Persson i SvD 20100216.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.