Tema Afrika 4 : Devils Peak av Deon Meyer

Devils Peak av Deon MeyerVi är inte direkt bortskämda med deckarförfattare med afrikanskt ursprung. Visst finns Alexander McCall Smith, född och uppvuxen i dåvarande sydRhodesia, men han är numera bosatt i Skottland. En för Sverige rätt ny bekantskap är Deon Meyer, född och verksam i Kapprovinsen och det är också där hans böcker utspelar sig. Meyer skriver på afrikaans och tre av hans böcker finns översatta till svenska, Död i gryningen (2008), Jägarens hjärta (2009) samt Devils Peak (2010). I september besöker han Bokmässan i Göteborg.

Devils Peak är en riktigt spännande deckare som dessutom ger en inblick i Sydafrika av idag och även i viss mån det Sydafrika som varit. Inledningsvis presenterar Meyer i korta sekvenser, likt inledningen till en film, bokens tre huvudpersoner vars vägar så småningom kommer att korsas. På ett sinnrikt sätt väver hans samman de tre personernas livsöden och tempot och spänning ökar ända fram till det ödesdigra slutet.

De tre personerna är den f.d. ANC-soldaten Tobela Mpayipheli, den alkoholiserade polisen Bennie Griessel samt Christine van Rooyen, en ung prostituerad kvinna. Mpayipheli har ett långt ifrån fläckfritt förflutet inom Umkhonto we Sizwe (den militära grenen inom ANC) med sjutton avrättningar på sitt samvete, men efter att mött kärleken har han lämnat dödandet bakom sig. Hans nya liv får dock ett abrupt slut när adpotivsonen en dag råkar dödas vid ett rån. Mpayipheli förvandlas över en natt till ”hämnaren” som vill hämnas inte bara sonen Pakamiles död, utan alla våldtagna och mördade sydafrikanska barn. Griessel är en av dem som tar upp jakten på Mpayipheli, samtidigt som han slåss mot sina inre demoner. van Rooyen, redan märkt av ett hårt liv som prostituerad, inleder boken med att för en pastor berätta om det händelser som leder fram till att även hon, på ett oväntat sätt, blir involverad i Mpayiphelis och  Griessels förehavanden.

Har du tröttnat på svenska skärgårdsdeckare och engelska lantortsdeckare tycker jag absolut att du ska ge Deon Meyer en chans. Med tanke på att Tobela Mpayipheli förekommer i Meyers tidigare romaner är nog inte fel att börja med Död i gryningen. Även Bennie Griessel har, tror jag, en liten roll i någon av de tidigare böckerna.

2009 nominerades Jägarens hjärta till ”bästa till svenska översatta kriminalroman” (Svenska deckarakademin). Meyers senaste bok, Thirteen Hours nominerades till litteraturpriset CWA International Dagger 2010 (Crime Writers’ Association) . Priset kammades dock hem av en svensk: Johan Theorin med Nattfåk (på engelska The darkest room)!

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.