Tema Afrika 5 : Burma Boy av Biyi Bandele

Burma Boy av Biyi Bandele

Burma Boy av Biyi Bandele

Det börjar dra ihop sig till årets Bokmässa i Göteborg. Årets tema är Afrika och jag har tidigare här på bloggen skrivit om några av de författare som kommer att representera Afrika på bokmässan – Deon Meyer, Kopano Matlwa och Petina Gappah. Ytterligare en författare med afrikanskt ursprung som besöker bokmässan är Biyi Bandele. Han är född och uppvuxen i Nigeria, men bor sedan ett antal år tillbaka i London där han är verksam som författare och dramatiker.  

Bandeles bok Burma Boy har nyligen kommit ut på svenska och handlar om en mindre omtalad, men nog så avgörande, fas av Andra Världskriget, de allierades kamp mot japanerna i Burma. I dessa strider deltog runt 500 000 afrikanska soldater, hemmahörande i forna kolonier som bl.a. Nigeria. Trupperna ingick i Chinditerna, de brittiska styrkor som mellan 1942 och 1945 stred bakom japanernas linjer på Burmafronten. Bandeles far var en ”Burma Boy” och Bandele beskriver hur faderns historier om kriget i djungeln, blodbaden och krigsneuroserna fortfarande ringer i hans öron.  

Det är, märkligt nog kan det tyckas, en humoristisk krigsskildring Bandele har skrivit. Bokens Burma Boy, Ali Banana, är mycket ung, bara 14 år. Över en natt tvingas Banana ta klivet in i vuxenvärldenoch hans upplevelser av kriget är lätt absurda. Men Bandele skildrar också det helvete soldaterna fick utstå i Burmas fuktiga djungel, matbristen, smutsen och den ständiga skräck soldaterna tvingades leva med, dag som natt, med attacker från japanska krypskyttar och självmordssoldater. Att överhuvudtaget någon soldat lyckades överleva detta helvete är ett under.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.