Biblioteken och ljudboken

Ljudböcker har fått ett rejält uppsving på senare år, var tredje svensk lär lyssna på ljudböcker regelbundet. Det märks även på efterfrågan och utlåning av ljudböcker på biblioteken i Varbergs kommun. De flesta ljudböcker på biblioteken i Varberg är i konventionellt CD-audioformat. På senare tid finns även en del ljudböcker i mp3-format, vilket innebär att boken ligger på en enda cd. Mp3-formatet underlättar betydligt för den låntagare som vill lyssna på boken i t.ex. en Ipod eller mobiltelefon. Den gamla CD-spelaren har nog snart gjort sitt.

Den här trenden, att människor på ett enkelt sätt vill kunna lyssna på ljudböcker i mp3-spelare eller smarta telefoner, är något som t.ex. Storytel.se och nystartade Laudio.se tagit fasta på. På båda dessa sajter kan man både ladda ner ljudböcker alternativt lyssna strömmande i mobilen eller i datorn. Enligt Sigge Eklund på Laudio är målgruppen i första hand unga människor. Medelåldern på ljudbokslyssnarna är hög enligt Eklund och han hoppas att Laudio ska förändra ljudbokslyssnandet så att även de yngre generationerna ska bli intresserade. Ett böckernas Spotify talas det om.

Men smakar det så kostar det. Laudi tar 99:- för en nerladdad bok, Storytel tar 89:- alternativt 169:- för obegränsad lyssning. På biblioteken är det gratis. Men frågan är hur biblioteken kommer att kunna stå sig i konkurrensen med sajter som Laudi och Stortel när det gäller ljudböcker. Det är det ju inte bara yngre människor som använder Spotify och har upptäckt fördelarna med strömmade musik. Inte heller är det bara yngre människor som har smarta telefoner.

En del bibliotek är anslutna till Elib. Via dessa biblioteks hemsidor kan man lyssna på ljudböcker med strömmande ljud. Böckerna går dock inte att ladda ner. Utbudet är än så länge rätt begränsat, som exempel kan nämnas att Stockholms stadsbibliotek ger tillgång till 765 strömmande ljudböcker (20100916). Lägger man till traditionella CD-böcker handlar det dock om flera tusen. Ovannämnda Laudio har drygt 900 titlar i sitt sortiment. Sigge Eklund på Laudio menar att själva ägandet av ljudfilen tillför ett mervärde, något som jag ställer mig rätt skeptisk till.

Hur kommer det att gå för de bibliotek som inte satsar på elektroniska ljudböcker? Kommer de att förlora sina ljudbokslåntagare? Kommer de yngre generationerna att i ännu högre grad rata biblioteken om vi inte hänger med i teknikutvecklingen?

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Bibliotekets medieutbud, Ny teknik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.