På tal om stängning…

Efter en stängningsperiod på sex veckor är vi nu åter igång och trivs fint i våra provisoriska lokaler på Gamlebyskolan. Sex veckors stängning kan tyckas vara en långt tid för biblioteket att vara stängt, men den med gott minne kommer givetvis ihåg hur det var 1948 då Varbergs stadsbibliotek höll stängt i nästan sex månader.

Anledningen var att både stadsbibliotekarien och biblioteksassistenten, det vill säga två tredjedelar av personalen, sagt upp sina tjänster i protest mot den låga lönen de erbjudits av Stadsfullmäktige. Kvar fanns enbart bibliotekskanslisten/assistenten Torsten Johansson. Den låga lönesättningen gjorde vidare att Varbergs stadsbibliotek sattes under blockad av folkbibliotekspersonalens fackförbund.  Följden blev att man från juni månad 1948 enbart kunde återlämna böcker till biblioteket och den 19 juli var följande notis införd i Varbergsposten:

Varbergs Stadsbibliotek.

Då erforderlig arbetskraft ej finnes att tillgå på grund av den rådande tjänstemannablockaden mot Varbergs stad, kommer Varbergs stadsbibliotek att hållas stängt fr. o. m. 19 juli tills vidare. Återlämning av lånade böcker äger rum på vanliga tider.

BIBLIOTEKSSTYRELSEN

Ovan nämnde Johansson ålades, efter beslut i Stadsfullmäktige 21 september att ensam sköta utlåningen vid biblioteket. Ett beslut som han själv och facket överklagade. Hans fackliga organisation hotade även med att han skulle komma att bli betraktad som en blockadbrytare om han lånade ut några böcker. Johansson själv hävdade i Hallandsposten att han inte vill bli någon förrädare.

Den 13 december öppnades biblioteket igen. Detta tack vara att Stadsfullmäktige gått med på att höja personalens lönegrader. Folkskolelärare Gullstrand tillsattes som tillförordnad bibliotekarie och jakten på ny personal började. Man kan även nämna att biblioteket den dagen sattes nytt rekord i boklån, cirka 500 volymer lånades då ut.

I januari 1949 tillträdde den, enligt tidningen Vestkusten, unga och charmerande fröken Inger Järborg tjänsten som ny stadsbibliotekarie i Varberg.

Annonser
Det här inlägget postades i Lokalhistoria, Smått & gott. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s