Läsplattans uppgång…och fall?

Ipad

Ipad

Så sent som i slutet av 2009 kom den första läsplattan för e-böcker, Nuut, till Sverige. Sedan dess har ett stort antal läsplattor sett dagens ljus. Försäljningen av läsplattor i Sverige har gått rätt trögt även om man kan skönja en viss uppgång. Handeln räknar med att totalt 30 000 enheter kommer att säljas under hela 2010. 

Råd & Rön, som finns att läsa och låna på Varbergs bibliotek och de flesta av våra filialer, har i sitt senaste nummer testat 11 läsplattor. 9 av plattorna går att köpa i Sverige. De övriga två är Kindle och Ipad. Kindle säljs av den amerikanska sajten Amazon och på den kan man bara ladda ner e-böcker som säljs av just denna webbplats. Ipad kan användas som läsplatta, men är mer lik en dator med en lång rad funktioner och kommer troligtvis att släppas i Sverige i slutet av året. Fördelarna med läsplattorna är enligt Råd & Rön läsvänligheten, storleken och att de är energisnåla. Nackdelen är att de bara kan användas till en enda sak och priset. Ipads fördelar är just att den är mångfunktionell, nackdelarna är det klumpigare formatet samt att den inte är lika läsvänlig som läsplattorna. Vinnare i testet är läsplattan Iriver Story som även i andra test fått gott betyg.

I artikeln uttalar sig två personer med kunskap om läsplattans position i Sverige, Adlibris vd samt den pressansvarige på Piratförlaget. Ingen av dem tror att den ”traditionella”  läsplattan (med knappet ett år på nacken i Sverige!) har någon framtid. Snarare kommer den svenska e-boksläsaren att hoppa över läsplattan och gå direkt på nedladdning av e-böcker till mobil alternativt Ipad eller dess konkurrenter. Utvecklingen går som vanligt i rasande fart…

När det gäller bibliotekslån av e-böcker kan detta ske via de bibliotek som är anslutna till Elib. På Elibs hemsida kan man även en bra sammanställning över vanliga frågor kring läsplattor, e-böcker, läsarprogram, mm.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Framtidens bibliotek, Ny teknik, Smått & gott och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Läsplattans uppgång…och fall?

  1. Ping: Läsa e-böcker i mobilen | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.