Nobelpriset i litteratur.

Så här dagen innan Svenska Akademien avslöjar årets nobelpristagare finns det utrymme att tänka på vilka som förtjänar det. SvD har ringt runt till kulturredaktioner runt om i världen och de verkar tro på nordamerikanen Philip Roth och kanadensiskan Alice Munro. Även svensken Tomas Tranströmer och japanen Haruki Murakami är namn som återkommer.

På vadslagningsfirman Ladbrokes är dock en kenyan favorit. Han heter Ngugi wa Thiong´o. Enligt SvD ska det bero på att han försöker hjälpa Sverige att få Dawit Isaak frigiven från Eritrea.

På Unibets sida är det en paraguayansk dramatiker som heter Néstor Amarilla som är favorit. I Helsingborgs Dagblad säger Unibets PR-chef, Andreas Slätt, som svar på frågan varför Amarilla har blivit ett hett namn så här: – Det är svårt att säga. Men det är alltid svårt att förutse vem som vinner eftersom Svenska Akademien ofta väljer relativt okända författare. Våra oddssättare ser både till spelen och samlar in informationsflöden. Oddsättarna är av många olika nationaliteter och följer med i vad som börjar diskuteras runt om i världen.

Japp, spekulationerna är många, men vi måste vänta tills imorgon. Klockan 13 öppnar Svenska Akademiens sekreterare Peter Englund dörren och vi kan utbrista ÄNTLIGEN!

Ständiga kandidater till Nobelpriset i litteratur. Från vänster: Philip Roth, Assia Djebar, Adonis och Joyce Carol Oates. Foto Scanpix.

/Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Författare. Bokmärk permalänken.