Hämnden är inte ljuv

Odjuret av Roslund & HellströmSenast ut i raden av deckare som också blir film (för SVT) är Odjuret av författarparet Anders Roslund och Börge Hellström. Huvudrollen, kommissarie Ewert Grens, spelas lite otippat av Peter Dalle. Finns det inte en viss risk att Lorry-Dalle eller karaktären David från Ogifta par – en film som skiljer sig kommer att ställa sig i vägen? Fast kanske ändå inte… I går såg jag några scener ur filmen Himlen är oskyldigt blå, där Dalle spelar ligaledaren Fleming Broman, och då börjar jag faktiskt tro på att Dalle kan spela både tjuv och polis. 

Med anledning av sin medverkan i filmen Odjuret säger Dalle i en intervju: ” Jag skulle själv döda den som dödat min dotter” och han fångar därmed in det som är bokens huvudtema, åtminstone vid en första anblick, nämligen viljan att hämnas. Odjuret är en välskriven, fruktansvärt otäck men samtidigt tankeväckande bok. En pedofil, som tidigare dödat två barn, lyckas rymma från fängelset och förgriper sig på och dödar ytterligare ett barn. Pappan till den flicka som är pedofilens nya offer hämnas genom att mörda förövaren men säger att motivet i första hand är att förhindra att ytterligare barn faller offer för ”odjuret”. Det här leder naturligtvis till komplikationer, i synnerhet för den åklagare som är utsedd att ta hand om fallet. Åklagaren är säker på sin sak men i samhället höjs röster för ”rätten till att ta saken i egna händer”. Domstolens utfall leder till att en mobb gör slag i saken, vilket i sin tur leder till den oundvikliga frågan: Är pedofilen det enda ”odjuret” i denna mycket otäcka historia?

Efter Odjuret har Roslund & Hellström kommit med ytterligare fyra deckare/thrillers: Box 21, Edward Finnigans upprättelse, Flickan under gatan och Tre sekunder. De skriver nu på sin sjätte bok. Under 2011 lanseras Tre sekunder stort i USA och Canada , som första bok på det nystartade förlaget Silver Oak, vilket troligtvis bara är början på en omfattande internationell karriär.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Film, Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s