Håkan Hellström kan sjunga

 Att Håkan Hellström är en arvtagare till Evert Taube tänkte jag tidigt. Han har också själv talat om hur Evert Taube har inspirerat honom. Många belackare (”Hellström kan inte sjunga”) har tystnat och frågan är om han nu inte också börjat anta taubeska dimensioner i den svenska musikvärlden. Men att någon skulle börja tala om Jussi Björling i samband med Håkan Hellström var väl en otänkbar tanke ända tills DN:s musikkritiker Martin Nyström skrev om Björling i augusti år. Nyckeln till Björlings storhet som operasångare menar Nyström vara hans musikaliska bredd. Från sin bakgrund som underhållare och romanssångare tog han med sig en ”svärmiskhet”, han hade en förmåga att låta sig ”antändas”. Björling framstår i detta ”som allt mer oförliknelig”, skriver Nyström, och fortsätter:

Nu vet jag bara en svensk tenor som med samma självförbrännande energi och overkligt höga register kan fånga det ögonblick då en känsla tar fart. Och som får varenda en att tro honom när han ropar ”Regnbågen finns!” Ja, tänk om Håkan Hellström hade kunnat stå på scen med Jussi Björling. Den ene i sjömanskostym och de andra som Pajazzo. Och tillsammans rikta sig mot himlen med orden ur 1900-talsserenaden ”Gitarren klingar”: ”Som stjärnor brinna, brinner jag för dig.”

Den självförbrännande energin och förmågan att fånga det ögonblick då en känsla tar fart – så ser nog essensen i Hellströms konstnärsskap ut. Och där ligger förklaringen till min – och så många andras – kapitulation inför honom.

I CD-spelaren ligger nu den alldeles nya Två steg från paradise och jag har höga förväntningar.

Per Falk

Annonser
Det här inlägget postades i Musik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s