Märkt för livet

Bläck, tatueringar, hud, minnen av Björn Abelin och Elisabeth Åsbrink

Bläck, tatueringar, hud, minnen av Björn Abelin och Elisabeth Åsbrink

En sommardag på stranden kan ge mig känslan av att tatueringar numera är var mans – och kvinnas – egendom. Den här bilden är inte helt sann, men runt 10 % av Sveriges befolkning lär ha en eller flera tatueringar. I hela världen finns det runt 80 miljoner tatuerade människor! Så om man vill sticka ut gäller det verkligen att hitta en unik tatuering. I boken Bläck, tatueringar, hud, minnen möter vi några personer som har vågat märka sin kropp ”för evigt”, med allt ifrån Alfons Åberg, My Little Pony och Stockholms stadshus till tranor, ekoxar och tecknet för biohazard – biologisk fara.

Boken är en historisk och filosofisk betraktelse över tatuerare, tatueringar och tatuerade. Elisabeth Åsbrink skriver vackert om ämnet och modiga människor visar i dubbel bemärkelse ”naket” upp sina tatueringar, alltifrån den enklaste, enkla till tatueringar som i stort sett täcker kroppens två kvadratmeter hud. En del av dem berättar också om varför de har tatuerat sig och om valet av motiv. Mest gripande är den historia som kvinnan på bokens omslag berättar, hon vars livsdevis är: ”livrädd för att leva, skräckslagen för att dö”.  Hennes anorektiska rygg i kombination med en kraftfull tatuering vittnar om  både smärta och styrka.

Bilderna av Björn Abelin är så vackra och fascinerande, man riktigt sugs in i bilderna och en del av dem är svåra att släppa. Aldrig har väl tatueringar känts så lockande…

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.