Kolka

Kolka av Bengt OhlssonBengt Ohlssons Kolka är en märklig bok, men för mig också en av höstens allra bästa läsupplevelser. Lättläst och ”på ytan” en rakt berättad historia, men ju längre in i boken man kommer desto mer obehaglig blir den och man känner hur det riktigt vibrerar av känslor bakom orden.

Kolka är den plats i Lettland som bokens huvudperson, en flicka i tidiga tonåren, kommer ifrån. Hon levde där tillsammans med sin far, barägaren, under ganska miserabla förhållanden. En dag kommer en engelsk kvinna, Katrina, in på baren och som en räddande ängel tar hon med sig flickan och hennes pappa till England. På ytan är det som en saga, de flyttar in i Katrina slottsliknande hus, hon och pappan gifter sig och flickan får en älskvärd lillasyster och får börja i en av de alla finaste skolorna. Men inom henne finns en längtan efter det gamla hemlandet och efter den biologiska mamman som försvann tidigt. En längtan kombinerad med ilska över att inte längre känna igen sig själv i det nya landet, i det nya språket och en ilska och ett hat riktat mot styvmamman som ”rövade” bort pappan och därmed gjorde flickan ännu mer övergiven än tidigare. En fruktansvärd plan får fäste i flickan…

Kolka är en sån där bok som man inte vill ska ta slut, av rädsla för den tragedi som tycks vänta ”runt hörnet”, men som man samtidigt inte kan släppa. Om du blir lika nyfiken som jag över bokens sista mening så pröva Google translate. Men lova att inte tjuvkika i förväg för det kommer att förstöra hela läsupplevelsen!

Bengt Ohlsson var en av författarna som besökte Varbergs teater när Hallands Nyheter anordnade En kväll för boken.

 på Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s