Legendariska hotellbesökare

Just kids av Patti SmithJag har goda vänner som nyligen bokat en vecka på anrika hotell Chelsea i New York. En rad kända konstnärer, författare och musiker har bott där och vem skulle inte vilja trampa samma golvtiljor som Bob Dylan, Edith Piaf, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Stanley Kubrick och Salvador Dalí, för att bara nämna några. En som har skrivit om livet på Chelsea Hotel är Patti Smith, i boken Just kids, för vilken hon nyligen fick det prestigefyllda amerikanska litteraturpriset National Book Award i kategorin bästa fackbok. I boken, som av en del förväntas bli en klassiker, berättar hon bl.a. om tiden tillsammans med  fotografen Robert Mapplethorpe.

I en nyutkommen bok, Chelsea Horror Hotel : en berättelse om skräck, knark och rock’n’roll, berättar Dee Dee Ramone, en av grundarna till till punkbandet Ramones, om en inte alltför avundsvärd tillvaro på hotellet, bland kackerlackor, pundare och satanister. Boken gavs ut strax innan Ramone avled i en överdos. För mina vänners skull hoppas jag att dagens Chelsea Hotel genomgått något lite av social upprustning…

P.S. Hotellet är till salu!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Litterära priser, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Legendariska hotellbesökare

  1. Pär skriver:

    Är det inte så att hotellet är till salu… läste det någonstans!

  2. Lillemor skriver:

    Du har helt rätt Pär!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s