Vampyrer

Under de senaste åren har en stor del av ungdomslitteraturen haft inslag av övernaturliga element. Det absolut populärate temat är vampyrer. Då menar jag inte elaka, själlösa demoner som Bram Stoker skrev om i sin Dracula, utan här gäller det vackra, snälla svärmorsdrömmar till vampyrer.

Det stora startskottet för denna trend var Twilight av Stephanie Meyer. En 17-årig tjej som heter Bella träffar en vacker kille som heter Edward. De blir förälskade, men han vet hur lätt han skulle kunna döda henne och är rädd för att han ska göra det. Dessutom dyker det upp eleka vampyrer, som också vill smaka.

Efter Twilight har det dykt upp en rad böcker om vampyrer, varulvar och andra övernaturligheter. Genren har fått namn, bl.a. paranormal romance eller dark romance. Det beror så klart på att det ofta handlar om kärlek mellan en människa och en inte-riktigt-människa.

En annan bra serie i genren är Vampire Academy av Richelle Mead. Här finns det tre olika sorters vampyrer, Strigoi är elaka och odödliga, Moroi är goda och dödliga och Dahmpirer är beskyddare av moroi. Rose är huvudperson, hon är en damphir och beskyddar Lissa. Hon och Lissa har varit i en del trubbel och därför får de en överbeskyddare som heter Dimitri. Damphirer som är beskyddare får absolut inte bli förälskade i varandra, men det blir så klart Rose och Dimitri när Lissa är i extra fara.

En tredje serie som är bra är House of night av P.C Cast. Zoey är en vanlig tjej tills dagen då vampyrernas spårare står vid hennes skåp och ger henne märket som talar om att hon kommer att förvandlas till vampyr. Då måste hon sluta i sin gamla skola och bege sig till the house of night där hon kommer att genom gå sin förvandling. Det visar sig att på vampyrskolan är det mesta likt en vanlig skola, coola innegäng, plugg och killar. Men det som skiljer är att det sprakar av magi och att någon dör i alla fall en gång i veckan.

Andra bra böcker i genren är:

Fallen ängel av Becca Fitzpatrick
Frost av Maggie Steifvater
Döden i dina ögon av Rachel Ward
Älska dig till döds av Meg Cabot

Julklappstips kanske?

/Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur, Ung. Bokmärk permalänken.