Lagom tjocka böcker

Thorén & Lindskog är ett nystartat förlag som har för avsikt att översätta och ge ut berättelser av tyskspråkiga författare. Det framstår som en klokt initiativ med tanke på att Bokmässan 2011 kommer att fokusera på tyska språket. Men inte bara därför. Förlagets initiativ ger oss också tillgång till goda läsupplevelser och jag har redan tagit del av två av dem – Upptäckten av currywursten av Uwe Timm och nu senast  En tyst minut av Siegfried Lenz. På förlagets hemsida skriver man att tanken med utgivningen är lyfta fram ”roliga, tragiska, spännande, vansinniga och fantastiska historier” från Tyskland, Österrike och Schweiz. Timms och Lenz historier kvalar med råge in i den beskrivningen. 

För En tyst minut är en riktigt tragisk historia, välskriven och gripande. Den börjar med just en tyst minut för lärarinnan Stella Petersen, en mycket omtyckt lärare och kollega på ett gymnasium i tyska Hirtshafen. Man börjar naturligtvis genast undra över hur kvinnan omkom, men det dröjer ända till sidan 87 innan man får veta orsaken till hennes död. Fram tills dess att de tragiska omständigheterna avslöjas får man ta del av den förbjudna men ömsesidiga kärleken mellan Stella Petersen och en av hennes elever, Christian. Få kärlekar är väl så drabbande som den första och för Christians del blir det dubbelt drabbande då han förlorar den han älskar när kärleken är alldeles ny.

Jag måste säga att jag är mycket förtjust i det långnovellsformat som förlagets böcker hitintills är i, 100-200 sidor. Lagom tjocka för att rymma en historia med djup, men för tunna för att fyllas med onödiga ord. Den grafiska designen är också mycket tilltalande.

Nu ser jag fram emot att läsa Mjölk och kol av Ralf Rotmann, Selma Malknechts Ingen fara samt Tanja Langers Cap Esterel.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s