Drömmen om en värmande vante

Vantboken av Solveig LarssonHäromdagen berättade vi att Varbergs bibliotek tilldelats kulturfilten med motiveringen ”För tapperhet i fält”. Många stick- och virkglada Varbergsbor har bidragit med små och stora rutor för att bygga denna vackra, värmande filt.

Kanske några av dessa stickerskor (stickare?) brukar besöka det stickcafé som varje onsdag anordnas i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler och som man kan läsa om i dagens Hallands Nyheter. Då samlas kvinnor mellan 20 och 80 för att sticka allt från handledsvärmare till vackra koftor. Läs mer om stickcaféet här!

För dessa kvinnor och alla andra borde Vantboken – Solveigs vantar : vantar, mönster och inspiration (2010) av Solveig Larsson vara en riktig guldgruva. 134 olika vantmönster med inspiration från när och fjärran och med fantasifulla namn som ”Isblomma”, ”Glad vante”, ”Paracas” och ”Världens barn”. Tyvärr är några av bilderna av ganska dålig kvalité, men boken är ändå en guldgruva för den som drömmer om en värmande vante. För den som nöjer sig med något färre modeller finns Vantar – 14 stickade modeller (2010) av Viveka Skantz.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Smått & gott och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s