Skål för barnmorskan!

2011 och det är hundra år sedan Valfrid Palmgren lämnade det svenska biblioteksväsendet för Danmark, där hon gifte sig och senare blev lektor i svenska språket vid Köpenhamns universitet. I Bra Böckers lexikon fick hon några rader om sin danska tid, men om hennes avgörande insatser för de svenska biblioteken har detta brett spridda lexikon inget att berätta. Kanske är det symptomatiskt för ett 70-talsverk. Efterkrigstidens biblioteksexpansion och den nya kulturpolitiken syntes garantera ett landsomfattande offentligt bibliotekssystem. Vilket intresse fanns då av bakåtblickar på gamla strider om principer?

80-talet gjorde Valfrid Palmgren aktuell igen. Tiden ställde frågor om driftsformer, finansieringsvägar och ytterst meningen med verksamheten. För att göra en lång historia kort upprördes denna unga kvinna (hon var ung då!) över eländiga svenska biblioteksförhållanden, såg till att få ecklesiastikministerns uppdrag att studera de amerikanska biblioteken och levererade väl hemkommen artiklar, böcker och till sist ett förslag till en biblioteksreform. Förslaget var starkt influerat av de amerikanska förhållandena och innebar offentlig finansiering och drift, professionell skötsel, åsiktsmässig neutralitet, fria boklån – ett bibliotek fritt tillgängligt och öppet för alla.

Ingen människa gör förstås historia själv. Men åren kring 1910 tror jag Valfrid Palmgrens insatser var avgörande. Hon var – som den gamle biblioteksprofilen Åke Åberg skrivit – ”driftig, orädd, charmfull, en pionjärtyp”.  Jag tänker på henne som den som i ett speciellt läge förlöste det svenska folkbiblioteket och så här ett par dagar in på det nya året höjer jag en imaginär bägare för barnmorskan!

Efter hundra år har hon fortfarande något väsentligt att säga.

Per Falk

Annonser
Det här inlägget postades i Biblioteksservice, Framtidens bibliotek och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s