Nyårslöfte : att snigelläsa lite oftare

Det började med Carlo Petrinis Slow Food Movement i slutet av 90-talet som propagerar för rättvist producerad mat utan gifter som äts och njuts i sakta mak. Den världsomspännande Slow Food-rörelsen har därefter fått ett antal efterföljare – t.ex. Slow Travel, Slow Shopping, Slow Design och nu senast Slow Reading , på svenska djupläsning eller som det ibland kallas – snigelläsning.

Den amerikanske författaren Nicholas G. Carr menar i boken The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains att Internet inte bara förändrar vårt sätt att läsa, utan tom förändrar våra hjärnor. Med sig själv som exempel, och med stöd av olika studier, menar han att vi får allt svårare att ta till oss och förstå längre texter. När vi läser på nätet hoppar vi via websidornas länkar runt i det stora informationsmolnet och tar till oss lite information här och lite information där, utan att på djupet riktigt ta till oss det vi läser. Vi kan helt enkelt inte längre koncentrera oss på längre texter, menar Carr. Vi förlorar därmed det som Carr menar är förknippat med ”deep reading” – förmågan att tänka på djupet. Om Carr har rätt kan man ju undra vad det här gör med människosläktet på sikt. Carr menar dessutom att förändringen av hjärnan går i en rasande fart…

Så vitt jag kan se finns ännu inga böcker på svenska om Slow Reading på svenska. På biblioteket har vi dock böcker om några av de andra Slow-rörelserna, Slow : lev livet långsamt av Carl Honoré samt Ät och njut med slow food av Carl Barsotti. Nicholas Carrs bok The Shallows kom ut 2010, förhoppningsvis kommer den på svenska snart. En annan bok i ämnet är Slow reading av John Miedema från 2009, också på engelska, även om snigeln på bokens framsida läser ”ett litet fattigt barn jag är…”. På internet finns naturligtvis en hel del att läsa i ämnet. Även på djupet.

The shallows : what the internet is doing to our brains av Nicholas Carr Slow reading av John Miedema Ät och njut med Slow Food av Barsotti Lev livet långsamt av Carl Honoré

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Samhällsfrågor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s