Gamlebyskolan

Från idé till handling har väl sällan tiden varit kortare än vi tillkomsten av Gamlebyskolan. Problemet med lokal hade varit ett problem ända sedan den första folkskolelokalen, som (fantastiskt nog) låg belägen i hörnet Bäckgatan/Östra Långgatan (där senare biblioteket låg), brann ner natten mellan den 5 och 6 november 1863. Under tiden det tog att bygga en ny skollokal fick undervisningen utlokaliseras lite överallt i staden. Ett nytt skolhus uppfördes efter branden på samma plats, men visade sig ganska snart vara på tok för litet. Återigen tvingades man utlokalisera undervisning i diverse provisoriska lokaler. Skolbyggnadsfrågan tog fart 1883 och redan året efter stod Gamlebyskolan färdig!

Med anledning av Varbergs Folkskolors 100-årsjubileum 1947 gav Varbergs Folkskolestyrelse ut en minnesskriv i vilken man om Gamlebyskolans uppförande kan läsa:

I det uppförda skolhuset, som dragit en kostnad av 35.000 kr., funnos sju lärosalar, av vilka den ena, som var 50 fot lång och 35 fot bred, skulle vid terminsavslutningar och andra tillfällen kunna begagnas som samlingssal. Den kom även att begagnas som gymnastiksal. Dessutom funnos i samma byggnad sex bostäder för lärare och lärarinnor.

1908 infördes elektrisk belysning i lokalerna och sommaren 1928 genomfördes en omfattande renovering till en kostnad av 35.000 kr. Alltså lika mycket som skolbygget kostat 1883-84

Runt 1900 visade sig även Gamlebyskolan vara för liten för alla stadens elever. Men det dröjde till 1910 innan den nya skolan invigdes, Rosenfredsskolan. Denna kostade 241.000 kr. att bygga.

Folkskola, ”vanlig skola”, Komvux och sedan provisorisk biblioteksbyggnad. Kunskapen har spridits i Gamlebyskolan sedan invigningen 1884. På något sätt sitter det i väggarna…

Fast å andra sidan verkar det ha varit lite si och så med biblioteksverksamheten. Folkskolebiblioteken avskaffades till stora delar under slutet av 1800-talet, inte bara i Varberg, utan i hela landet. Vid en biskopsvisitation i Varberg 1899 antecknades till protokollet bland annat:

Något under skolrådets vård stående bibliotek finnes ej.

Vid en inventering av Gamlebyskolans vind 1933 hittades stora delar av de böcker som tillhört biblioteket.

/Pär Andin

Annonser
Det här inlägget postades i Lokalhistoria, Släktforskning, Smått & gott. Bokmärk permalänken.