Biblioteket i fokus

bif – är en kulturtidning som vänder sig till besökare och anställda på landets alla bibliotek.
bif – vill informera, inspirera och guida besökare och anställda genom att erbjuda ett aktuellt och läsvärt innehåll utifrån de möjligheter biblioteken erbjuder.
bif – vill vara där det händer, spegla debatten och lämna plats för många röster.

Detta kan man läsa i varje nummer av bif (bif = biblioteket i fokus) som är en tidskrift som utkommer med 4 nummer per år. Jag tycker att det är en fantastiskt bra tidskrift om man vill läsa om spännande och aktuella författare, få riktigt bra boktips och är intresserad av litteratur och läsning i stort.

I senaste numret (nr 4, 2010) kan du läsa om två av mina favoritförfattare, Douglas Coupland och Jeanette Winterson. Coupland har bland annat gjort sig känd för att ha myntat begreppet ”Generation X”, vilket för övrigt är titlen på hans debutroman. Författaren brukar bjuda på ganska skruvade historier med en stor dos ironi och humor. Som exempelvis Jpod, som handlar om programutvecklaren Ethan som jobbar med att programmera dataspel i en källarbunker ihop med några märkliga kollegor. Ethan är ganska vanlig om det inte vore för sin familj. Mamman behöver hjälp att gömma kroppen av en Mc-kille som hon råkat mörda då han hotade henne och hennes marijuanaodling. Hans bror gömmer 20 illigala invandrare i hans lägenhet och pappan har skaffat en ung älskarinna som äter upp mammans favorit marijuanaplanta. Mycket rörigt och väldigt underhållande tycker jag.

Jeanette Wintersons namn nämns ibland i samband med nobelpriset, fast kanske inte nu, men i framtiden. Hennes mest kända bok är Det finns annan frukt än apelsiner och bygger delvis på hennes egen uppväxt. Winterson växte upp som adoptivbarn i ett strängt kristet hem. Men när hon var 16 år blev hon utkastad då hon hittades i säng med sin flickvän. Men Winterson menar att det inte är en lesbisk roman, utan att den riktar sig till alla som är intresserade av att använda sitt sunda förnuft. Låter du bli att chansa eller följer du ditt hjärta? Författaren låter gärna läsaren dra sina egna slutsatser av hur berättelserna slutar, något som både engagerar och irriterar mig.

Bif finns att hämta gratis på närmaste bibliotek.

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Bibliotekets medieutbud, Författare, Lästips, Skönlitteratur, Tidskrifter, Våra tidskrifter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Biblioteket i fokus

  1. Pär Andin skriver:

    Förritiden var tidningen ännu bättre… när vi själva stod för 4 sidor av innehållet…

    Det var bättre förr!
    /Pär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s