Digi-romaner

Level 26 : Dark Origins ZuikerI någon slags nyårskrönika stötte jag för första gången på ordet digi-roman. Född vetgirig började jag genast googla, men ordet verkar inte vara särskilt vanligt förekommande på svenska webbsidor. Men jag kan tänka mig att det inte dröjer länge innan det är ändring på den saken.

Ordet ”digi-novel” myntades tydligen av Anthony Zuiker, skapare av framgångsrika serien CSI, när han för drygt ett år sedan lanserade Level 26 : Dark Origins. Det är en thriller om en seriemördare vid namn Sqweegel, men även mer än så, den kombinerar nämligen tre medier  – bok, film och en interaktiv webbsida. Var tjugonde sida i boken finns en kod med vars hjälp man kan nå några minuter långa videos, s.k. ”cyber-bridges” (varav några finns att se på Youtube), där skådespelare gestaltar några av bokens karaktärer. Filmerna ska inte vara nödvändiga för att förstå boken, utan verkar vara tänkta att tillföra någon slags mervärde (om inte annat så för Zuiker, kan man anta). Det ultimata måste ju vara att läsa Level 26 som e-bok på en Ipad och därmed inte behöva byta från bok till dator för att se filmerna, utan enkelt växla mellan bok, film och t.ex. forumet på webbsidan.

Den här trestegsraketen spås av Zuiker att om inte ersätta, så åtminstone komplettera den traditionella boken för det han kallar ”YouTube-generationen”. Av aktiviteterna på Forumet att döma finns det ett intresse för digiromaner. Frågan är om jag själv hör dit, då jag lite trött tänker att ”kan inte en bok bara få vara en bok?” Och att det kanske snarare är innehållet än formen som avgör huruvida en berättelse bär?

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Ny teknik, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.