”Att mäta är att veta”

Elmätare för utlån på Varbergs bibliotekCa 2 % av Sveriges totala elförbrukning går åt till hemelektronik i standby-läge och för det enskilda hushållet kan det röra sig om upp till 10 %! Ett talande exempel är att mikrovågsugnar med inbyggd digitalklocka, där årsförbrukningen för digitalklockan kan kosta mer i elkostnad än 5 minuters användning på max-effekt dagligen!

Genom att stänga av t.ex. TV, DVD, stereo, batteriladdare och datorer med knappen på apparaten i stället för med fjärrkontrollen kan vi alla göra en insats, för den egna ekonomin men också för samhällsekonomin och miljön. Det absolut smidigaste och enklaste sättet är att använda ett grenurtag som man kopplar alla sladdar till och lätt och snabbt stänger av med ett enda knapptryck.

Ett enkelt och smart sätt att ta reda på hur mycket ström hushållets olika apparater drar är att komma till biblioteken i Varbergs kommun och låna en elmätare som mäter hur mycket energi kylen, frysen, datorn eller andra apparater med 230 V uttag förbrukar. Elmätarna mäter även hur mycket ström ”stand-by”-funktion drar. Vi har 11 elmätare för utlån, lånetiden är 2 veckor. Mätarna har vi lånat av Energi- och klimatrådgivningen i Varbergs kommun, som fungerar som ett kostnadsfritt och oberoende stöd för dig som vill förändra din energianvändning.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.