Från relationskomedi till socialrealism

I helgen såg jag två riktigt bra filmer. Och två väldigt olika filmer. Men det finns trots allt beröringspunkter och det är att båda filmerna handlar om hur föräldrars inte alltid så genomtänkta livsval får konsekvenser för deras barn.

The kids are alright En av filmerna, The kids are all right, utspelar sig i ett soldränkt Californien. Nic och Jules lever sedan lång tid tillbaka i en kärleksfull men långt ifrån perfekt relation. Relationen präglas av obalans på många sätt. Nic är läkare, självsäker, mycket verbal men något av ett kontrollfreak och hon dricker dessutom lite för mycket. Jules å andra sidan har ett rätt uselt självförtroende, har inte riktigt hittat sin plats i livet och lever lite i skuggan av Nic. Paret har två barn som kommit till genom spermadonation, 15-åriga Laser och 18-åriga Joni. En dag bestämmer sig barnen för att ta kontakt med den biologiska pappan, Paul, som visar sig vara en karismatisk person och som genom sitt inträde i familjen vänder upp och ner på både det ena och det andra.  The kids are all right är en rörande men samtidigt humoristisk film, om en familj vars cirklar rubbas på ett rätt så dramatiskt sätt.

Vill jag vissla så visslar jagVill jag vissla så visslar jag utspelar sig i ett soldränkt Rumänien, men i en värld så långt ifrån den amerikanska medelklassen i the Kids are all right som det överhuvudtaget går att komma. Men även här handlar det om familjedramatik på hög nivå. Silviu är en ung rumän som just väntar på att bli frisläppt från det ungdomsfängelse där han sedan en tid tillbaka vistas. Han får då veta att mamman återvänt från Italien där hon numera bor. Hon har bestämt sig för att ta med sig Silvius lillebror till Italien, något Silviu till varje pris vill förhindra. Han anser att det är mammans svek som gjort honom till den han är och vill inte att lillebror ska gå samma öde till mötes.  

Regissören Florin Serban har gjort en makalöst gripande film om dagens Rumänien och George Pistereanus i rollen som Silviu är fantastisk, han pendlar mellan ömhet och hat, mellan undergivenhet och våldsam aggression på ett sätt som jag sällan skådat på film tidigare.

The kids are all right finns att låna på biblioteket.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Film och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s