”Let the right one in, let the old dreams die…”

Låt de gamla drömmarna döJohn Ajvide Lindqvist har skrivit flera läsvärda böcker. Nu har han kommit med en ny novellsamling, Låt de gamla drömmarna dö.

I förordet skriver Ajvide Lindqvist något intressant. Det var först när hade sett den svenska filmversionen av Låt den rätte komma in (hans första bok), som han förstod vad slutet i boken antyder, nämligen det att Oskar blir en ny Håkan, dvs ”Någon som kommer att få den fruktansvärda uppgiften att vara Elis mänsklige hjälpare, skaffa blod och bostad…”. Fast samtidigt skriver Ajvide Lindqvist att detta inte är hans slut. Nu är det några år sedan jag läste Låt den rätte komma in, men inte heller jag tolkade bokens slut så, inte ens när jag såg filmen. Jag ville hellre se det som att Oskar äntligen blivit fri och påbörjat en resa mot ett bättre liv. För er som inte har läst Låt den rätte komma in framstår nog det här som obegripligt, men för er som har läst eller sett filmen, hur tolkade ni slutet? Tänkte ni tanken att Oskar hade blivit vampyr?

I Låt de gamla drömmarna dö finns i vilket fall en novell som tar oss vidare i historien om Oskar och Eli. De båda har dock har en perifer roll i novellen, som i stället berättar om Karin, en polis som var inlandad i utredningen av det som kallades Badhusmassakern i Blackerberg och hennes kärlek Stefan. En liten pärla om stor kärlek.

En annan storartad novell i Låt de gamla drömmarna dö är Tindalos. Även den handlar om något som tycks ligga Ajvide Lindqvist varmt om hjärtat – våndan av att förlora dem vi älskar. Huvudpersonen Vera Kosygin förlorade sin far som liten och som ett sätt att hantera sorgen och skuldkänslorna förvandlar hon sig till en duktig flicka, men ser i vuxen ålder tillvaron falla i bitar under de mest skräckinjagande former. Så otäckt men så bra!

Lyssna gärna på Ajvide Lindqvists inläsning av Låt de gamla drömmarna dö. Det ger en extra dimension åt novellerna. Den 6:e april besöker Ajvide Linqvist Forum för peosi och prosa i Göteborg. Då kommer i alla fall jag att vara på plats!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s