Från klarhet till klarhet

Svenska tecknade serier går från klarhet till klarhet läser jag i  nr 185 av Bild & Bubbla, Seriefrämjandets tidskrift om tecknade serier. Svenska serier får dessutom ett allt större genomslag även internationellt. Och det har onekligen hänt en del del på seriefronten under de senaste tio åren. Nya serieskapare debuterar dagligen och det är i dag en helt annan bredd på det som ges ut mot för 10-15 år sedan. Att det idag dessutom finns åtminstone två utbildningar för serieskapare tyder också på att serier blivit mer rumsrena. Vid Högskolan i Gävle kan man läsa Serie- och bildberättarprogrammet och i Malmö finns Serieskolan.

Bild & Bubbla är ett utmärkt alternativ om man vill lära sig mer om svenska och utländska serier. I senaste numret finns bl.a en intervju med Liv Strömquist, en av Sveriges mest omtalade och omdebatterade serieskapare. Hennes senaste bok heter Prins Charles känsla. I Bild & Bubbla finns även en 6-rutig strip där Liv Strömquist gör en underbar genustolkning av Barbapapa (som för övrigt är omåttligt populär på förskolorna. Barbapapa alltså, inte genustolkningen, även om den borde vara det!).

Första Moseboken av CrumbDär finns även en intervju med Robert Crumb (upphovsman till bl.a. Fritz the Cat) som under 1960-talet tecknade under LSD-rus. I dag är han drogfri men tecknar oförtrutet vidare, senast i Första Moseboken, Genesis, där han gör en bokstavlig tolkning av Första Moseboken.

Bild & Bubbla och en del av Liv Strömquists och Robert Crumbs böcker finns att låna på biblioteket, liksom många andra seriealbum. T.ex Joanna Hellgrens Frances och Alison Bechdels Husfrid, båda prisbelönta med Svenska seriefrämjandets Urhundsplakett 2010.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Litterära priser, Tecknade serier, Tidskrifter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s