Som en popupp-bok

Jag var och klev på bygget häromdagen. Platta ritningar började helt plötsligt materialiseras som en popupp-bok.  Nu är vi verkligen på väg.

Det läge vi utgår från kan inte bli bättre. Det här blir ett bibliotek i anslutning till och i samspel med stadsliv och kommunikationer. Och det kommer att verka i ett brett sammanhang. Huset rymmer café, teater, barnteater, konsthall, pedagogisk verkstad och kommuninfo. Biblioteket i sig innebär ett trevåningserbjudande med kultur och information. Häng med, se hur vi har tänkt:

Husets elegant svängda ramp leder rakt in i bibliotekets andraplan. Det präglas av aktivitet, aktualitet och föränderlighet. Här finns det nya, här exponeras tillfälliga teman och här visas utställningar. Barnfamiljerna har sin egen avdelning med böcker och andra medier, och här finns en spännande sagogrotta.  De funktionshindrades särskilda medier finns lätt tillgängliga. I en ljus läsesalong hittar du ett stort och varierat tidskriftsutbud.

En trappa upp, på tredje plan, råder en mer traditionell indelning med merparten av medierna samlade i sina avdelningar. En crossover-vägg bryter ordningen och öppnar för möten över generationsgränserna. Längs fasaden ett stråk med bekväma sittplatser – garanterat Varbergs hippaste ställe för läsning, studier och umgänge!

Allra längst ner, på plan ett, kan du fördjupa dig i släktforskning och lokalhistoria. Här finns båda öppna läsplatser och slutna studierum. Ett öppet magasin ger dig tillträde till fascinerande gammal facklitteratur och en fin samling svenska och internationella skönlitterära författare. Här finns mycket av det som många generationer varbergare hittat i sitt bibliotek.

Arkitektur från tre århundraden. En verksamhet för 2000-talet. I bruk vid årskiftet 2011-12. Det blir bra.

Per Falk

Det här inlägget postades i Det nya biblioteket. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Som en popupp-bok

  1. Ping: Vi visar Komedianten på Bok- och Bibliotek | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s