Rockhistoria II

Om du är sugen på en resa tillbaka i musikhistorien så har det nyligen kommit två riktigt fina böcker inom ämnet. Båda låter bilder ha hegemoni över text och det fungerar utmärkt.

Legendarisk rock av  Ernesto Assante är mer eller mindre en bilderbok över rockens historia de senaste 50 åren. Det är en hyllning till de största inom genren, bl.a. Elvis Presley, Patti Smith, Led Zeppelin, Bruce Springsteen, Madonna, Queen, Sex Pistols, Coldplay, Nirvana, Santana och många fler finns med. Mannen bakom boken, Ernesto Assante, är även skribent för Rolling Stone Magazine som är en av de största musiktidningarna idag.

För mig så känns tidningen Okej som en kär gammal barndomsvän. Därför var det ren och skär glittrande nostalgi att läsa och titta i Boken om okej 80-talets största poptidning. Här handlar det om allt från Metallica till Anna Book, axelvaddar, hårspray, hårdrock, synt och mycket make-up.

Boken är skriven av Jörgen Holmstedt, en av Okejs medarbetare när det begav sig. Okej-fotograferna Göran Lindsjöö och Michael Johansson har öppnat sina arkiv och många tidigare opublicerade bilder finns att beskåda. För även detta är en fantastisk bilderbok. Fast vissa bilder gör att man önskar att de aldrig någonsin skulle blivit publicerade. Jag säger bara Dag Finn.

Finns Legendarisk rock inne på biblioteket >                                                                         Finns Boken om Okej inne på biblioteket >

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Musik, Tidskrifter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.