I staden Scarlet fanns en mö… med ögon blå och hy som snö.

En fager mö av Joyce Carol Oates ”Det började helt oskyldigt. När Katya Spivak var sexton år och Marcus Kidder sextioåtta”. Så inleds Joyce Carol Oates senaste roman, En fager mö. Det oskyldiga mötet övergår dock snabbt i ett spel vars konsekvenser man som läsare har svårt att förutspå, vilket också är en av bokens stora behållningar.

Katya Spivak är som sagt sexton år och arbetar en sommar som barnflicka hos en rik familj, på flykt undan bedrövliga familjeförhållanden. När Katya var tretton åkte mamman dit för checkförfalskning och av henne har hon lärt sig att om man är en Spivak måste man alltid vara misstänksam, ”Dom vill få en att hoppas och sen skrattar dom åt en”. Pappan är försvunnen, troligtvis död, men var när han levde drabbad av speldjävulen. Av pappan lärde hon sig uttrycket ”Kasta tärningarna, se vad som händer. Vafan, varför inte?”. När hon en dag blir hembjuden till en rik, äldre man, Marcus Kidder, är det pappans ord hon först kommer att tänka på. Hon ser Kidder som ett lätt byte, den sortens man som tigger om att bli utnyttjad och duperad. Men är inte Katya själv ett lättfångat byte? Hon är rättfram, burdus och arg, men också blyg, full av skam och självförakt och med ett outsinligt behov av att bli sedd. Så även om Katyas första reaktion blir att be Kidder dra åt helvete är hon snart där och ringer på hans dörr.

Katya kommer att göra fler besök hos Kidder. Den gamle mannen har en önskan om av hon ska stå modell för honom, något Katya movilligt går med på. Efter en tid visar det sig att Kidder har ytterligare ett uppdrag åt henne och Kidders avsikter med deras vänskap framträder plötsligt i ett skarpt och skrämmande ljus. Vem vinner och vem försvinner?

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s