Elin Boardy

20 april kom författaren Elin Boardy till Varbergs bibliotek och berättar om sitt författarskap och sina två böcker, debutboken Allt som återstår och den nyligen utkomna Mot ljuset.

Allt som återstår av Elin BoardyAllt som återstår är en traditionellt berättad roman, med ett säreget språk, om ett familjeöde i Bohuslän i början av 1900-talet. Bokens Emma är något av ett känslomässigt epicentrum och vi får följa henne från det att hon är 12 år, då mamman Edla dör, till den dag då hon sitter på ett tåg på väg till Vänersborgs hospital och asyl, ett av dåtidens största mentalsjukhus. Ett avgörande ögonblick i Emmas liv är när hon som 17-åring råkar bli gravid med drängen Emil.

Det jag i första hand bär med mig från Allt som återstår är Emmas känlsor av övergivenhet och otillfredsställda längtan efter kärlek och närhet. En längtan som drunknar i barnafödslar, det dagliga bestyret med de sex barnen  och det strävsamma livet på den lilla bohusländska gården. Och är det verkligen kärlek hon känner för Emil? Eller bara köttets lust?

Mot ljuset av Elin BoardyStilen från Allt som återstår känns väl igen i Mot ljuset, men nu är det tiden närmast efter Andra världskriget. Platsen är Malaya i Sydostasien dit 24-åriga Elly åker med sin syster, dennes man och par andra vänner. Handlingen kretsar mycket kring relationen mellan de två systrarna, den frihetslängtande Elly som drömmer om att bli konstnär och den mer traditionsbundna Annie. Ett triangeldrama och ett upplopp bland de förtryckta malajererna står för dramatiken, annars är det en rätt lågmäld men fint berättad historia om en ung kvinna som försöker hitta sig själv.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök, Lästips, Skönlitteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s