Sommarkrim!

Påskekrim, en 80 år gammal norsk tradition, innebär att det till påsk ges ut ett antal deckare som norrmännen kan njuta av efter en dag på fjället. I år har en och annan kollega anammat seden att förtära en deckare till påsk, inklusive jag själv. För min del blev del Vyssan Lull av Carin Gerhardsen. Annars är det nog snarare så att vi i Sverige har Sommarkrim. Många deckare ges ut under försommaren och visst är väl spänningsromaner en skön avkoppling i semestertider! Här kommer ett urval att hålla ögonen på inför sommarens lata dagar…

Ovan nämnda Carin Gerhardsen är relativt ny på deckarhimlen. I juni kommer hennes fjärde bok i Hammarbyserien, Helgonet. Anna Jansson ger ut sin tolfte bok, Alkemins eviga eld. Likaledes produktiva Mari Jungstedt kommer med sin nionde kriminalroman, Det fjärde offret. För Viveca Stens del är en ny Sandhamnsdeckare på gång, I natt är du död. Efter fyra böcker på temat årstider kommer Måns Kallentofts Den femte årstiden, där kriminalinspektör Malin Fors återigen är på krigstigen. Sofie Sarenbrandt kommer med en uppföljare till sin debut Vecka 36, den heter I stället för dig. Omtalade debutanter förra året var Eriksson & Axlander Sundquist med boken Kråkflickan. Boken jämförs i någon tidning med Patient 67 av Dennis Lehane, en av mina absoluta favoritböcker. Andra delen, Hungerelden, kommer i vår.

Även utomlands produceras det deckare som aldrig förr. Om jag får tid kommer jag att prova Justin Cronins Flickan från ingenstans, en tegelsten på 800 sidor. Den gick direkt upp den amerikanska topplistans tredje plats och jämförs med en annan av mina favoriter, Cormac McCarthys Vägen. Anne Holt ger tillsammans med sin bror Even Holt ut en thriller med titeln Flimmer. Människoliv går till spillo och stora ekonomiska värden står på spel i denna medicinska thriller. Ann Cleeves Shetlandskvartett är omtyckt av många. Nu kommer en ny serie, om den excentriska kriminalinspektören Vera Stanhope. Första delen heter i Dolda djup. Donna Leons kommissarie Brunetti kämpar vidare i Om stenar kunde tala. Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen är makalöst efterfrågad, likaså Elisabeth Georges Denna dödens kropp. En annan av mina favoriter, sydafrikanen Deon Meyer, kommer snart med en uppföljare till Devils Peak, med titeln Tretton timmar.

En sak kan man lätt konstatera efter att ha ögnat igenom Svensk bokhandels sommarkatalog: Fyra veckors semester räcker inte långt!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s