Vita och indianer

Diligensen av John FordDiligensen, John Waynes genombrottsfilm från 1939 , är en riktigt underhållande westernklassiker. Nio personer, däribland Waynes hjältekaraktär Ringo Kid, reser tillsammans i en diligens på väg till Lordsburg, New Mexico. En och annan konflikt uppstår i den brokiga skaran, men också kärlek mellan Ringo Kid och saloonflickan Dallas. Ett stort hot skuggar dock deras färd genom vildmarken. Apacherna lurar ute i buskarna och de fruktar ett indianöverfall, med apachehövdingen Geronimo i täten. Och visst dyker Geronimo upp och klassiska strider mellan indianer och vita utspelar sig. Man kan ju se Diligensen som ren och skär underhållning. Men man kan också se filmen som något som bidragit till att forma vår syn på indianerna. I synnerhet om man läser två nyutkomna biografier, som speglar situationen i Amerika under slutet av 1800-talet utifrån indianernas perspektiv – då fastnar skrattet lite i halsen…

Peter Glas bok Geronimo handlar om den legendariske apacheledaren. Apacherna slogs mot både mexikaner och amerikaner för att få behålla sina landområden och var de indianer som bjöd USAs armé hårdast motstånd. Geronimo är spännande men sorglig läsning, där bilden av vettvillingen Geronimo i Diligensen kompletteras med med bilden av en förtvivlad människa, hela Geronimos familj massakrerades av mexikanska soldater, som strider för sitt land och sitt folk.

General CusterTommy Erikssons Custers sista strid : en biografi : drabbningen vid Little Big Horn 1876 berättar om det amerikanska inbördeskrigets yngste general, som 1876 möter indianhövdingen Sitting Bull i slaget vid Little Big Horn och förlorar mot de numerärt överlägsna siouxindianerna. Magnus Ödmark i HN avslutar sin recension med följande ord: ”Tommy Eriksson har skrivit en biografi man önskar många läsare. Inte främst för att vi inte har lärt oss läxan utan för att genomförandet är grundligt, spännande, fokuserat och förutsättningslöst. Ingen sten lämnas orörd. Att jag råkar veta hur det ska sluta sedan jag var åtta år hindrar inte håret att resa sig på mina armar.”

En riktig klassiker när det gäller erövringen av vilda västern ur indianernas perspektiv är Dee Browns Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee från 1972, som kom i nyutgåva så sent som 2008.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Film, Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s