Kråkflickan – ohyggligt spännande

KråkflickanKråkflickan är Jerker Erikssons och Håkan Axlander Sundqvists debutroman och kom i höstas. Den har figurerat en del i pressen och omdömena är minst sagt skiftande, allt från ”klichéfyllt och jättebra”, ”plågsamt välskriven” och ”en debut som heter duga”, till frågan om det här behövs trots att det är en otroligt stark berättelse, eller att det bara handlar om snabbskriven spekulation. När Gefle Dagblad jämför Kråkflickan med Patient 67 av Dennis Lehane, genom att den fintar bort läsaren och skruvar till berättelsen ett varv extra, då måste jag bara läsa.

Nu tycker jag inte att Kråkflickan riktigt når upp till Patient 67, men visst, tvisten i slutet överraskar, även om jag några kapitel tidigare anade att allt inte riktigt är vad det ser ut att vara. Och spännande är det! Och otäckt… Ett grundtema i boken är övergrepp på barn och vad svek från dem som står en allra närmast gör med oss människor. Vissa partier läser jag ytligt, vill inte riktigt ta in vad som skrivs. Men det är välskrivet och det finns ett driv i texten, bokens 400 sidor tar snabbt slut och jag ser fram emot del 2, Hungerelden, som kommer i dagarna.

Handlingen kretsar kring två kvinnor, Sofia Zetterlund, psykoterapeut och kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg. Zetterlund har bl.a. kontakt med en barnsoldat från Sierra Leone, Samuel Bai och en kvinna vid namn Victoria Bergman, vilka båda har utvecklat multipla personligheter som ett sätt att hantera svåra trauman i barndomen. Kihlberg å sin sida utreder några papperslösa unga, svårt misshandlade pojkars död och snart korsas de båda kvinnornas väg och kopplingarna mellan olika personer i berättelsen blir allt fler och allt mer komplicerade. Det är en sinnrik, lite snårig berättelse och allt känns inte 100 % trovärdigt, men läsvärt och ohyggligt spännande.

Boken finns även att låna som e-bok och strömmande ljudbok via den här länken.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s