Ett sommarlov som förändrade allt

Underbarn Roy JacobsenUnderbarn av Roy Jacobsen är en ganska mörk historia, men med gott om ljusa undertoner. Det är en sådan där bok som gör mig genuint lycklig. Jag blir alldeles varm i magen av att läsa den och får känslan av att befinna mig mitt i handlingen och känner huvudpersonernas glädje och smärta som vore de mina egna. 

Underbarn är en barndomsskildring, men lika mycket en klasskildring, från 60-talets Oslo. Den utspelar sig i förorten Årvoll och skildrar några omvälvande månader i en liten familj som under kort tid utökas med inte mindre än två familjemedlemmar. 10-årige Finn lever tillsammans med sin mamma, som kämpar för att klara sig på deltidslönen från skoaffären och med det dåliga samvetet över att inte kunna vara mamma fullt ut på hemmaplan. För att dryga ut ekonomin bestämmer hon sig för att hyra ut ett rum till en man som heter Kristian. Finns pappa är död, men hann innan han dog överge mamman för en annan kvinna, som han dessutom fick ett barn tillsammans med. Den nya kvinnan har drogproblem och en dag står Finns halvsyster Linda på den familjens tröskel och så var de plötsligt fyra.  

Linda är bara sex år, men har redan varit med om alldeles för många svek från vuxenvärlden och bär på en tung ryggsäck. Finn tar henne under sina vingar och försvarar henne med näbbar och klor när omgivningen beskriver henne som sinneslö. Men att numera dela mamman med inte bara lillasyster Linda, utan också den något komplexe Kristian, får Finn att även känna av en rejäl dos svartsjuka som inte alltid är så lätt att hantera. 

Så en både ljus och mörk, kärleksfull barndomsskildring alltså, men också en mycket humoristisk sådan. För oss som är födda i slutet av 50-talet, början av 60-talet innebär boken dessutom en resa tillbaka till den egna barndomen då boken är full av tidstypiska detaljer.

Bokens fina omslagsbild är gjord av en annan norsk favorit, Stian Hole, som gjort tre fantastiska bilderböcker om pojken Herman. Missa inte dem!

Sveriges Radios Biblioteket bjöd härom veckan på en fin intervju med Roy Jacobsen, där han bl.a. berättar om tillkomsten av Underbarn.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Litteraturprogram i radio, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett sommarlov som förändrade allt

  1. Ping: Årets debut? | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

  2. Ping: De osynliga av Roy Jacobsen | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s