Mors dag

Så, nu är årets mors dag avklarad och säkerligen var det många som väcktes med kaffe på sängen i söndags. Firandet har sin grund i ett upprop 1919 där 300 svenska tidningar uppmanades att det var tid att börja fira mors dag. De som stod bakom idén var en grupp konservativa som ville värna om de traditionella värdena i en föränderlig tid. Bland annat kom det oroande idéer från Amerika om en ny sorts kvinna, en sportig och självsäker. Ganska långt ifrån den bild som gruppen hade för ögonen. De ville att modern skulle vara en enande symbol i en tid då skilsmässor ökade och allt fler familjer splittrades. I uppropet som skickades ut till tidningarna 1919 fanns detaljerade anvisningar om hur firandet skulle gå till både i och utanför hemmet.

I hemmet

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Hon beredes, så långt som det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtid där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, utantill och ur detta häfte, och hjärtans tack bringas mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig mors förlåtelse för all ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.

Ur Mors dag och eid-il-fitr av Gillis Herlitz. 

Japp, mors dag fortsätter vi att fira nästan 100 år efter uppropet. Men jag betvivlar att vi följer anvisningarna som följde med uppmaningen och det är nog lika så bra.

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Samhällsfrågor, Smått & gott och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.