Nationaldagen

Måndagen den 6 juni är det dags att fira nationaldagen. I Varberg finns det mycket att hitta på under hela dagen även om biblioteket inte är öppet just denna dag.

Kultur och fritid har fixat ett späckat program som du kan hämta bl.a. på biblioteket eller titta på här.  

Lyssna på musik, titta på utställningar eller teater är något av allt du kan göra. Det finns något för alla!

 År 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm. Den fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest på den dag som 90 år senare skulle bli Sveriges nationaldag. Skansen grundare Artur Hazelius hade valt denna dag av två skäl. Den 6 juni 1523 var den dagen Gustav Vasa hade valts till Sveriges kung. Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.

Ovan kommer från Rikskommitén Sveriges nationaldags hemsida och vill du läsa mer om nationaldagen eller Sveriges flagga kan du göra det på kommiténs hemsida som du hitta här.

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för barn, Evenemang för ungdomar, Evenemang för vuxna, Smått & gott och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.