De ofrivilliga

De ofrivilliga är det absolut bästa jag har sett i år och definitivt den bästa svenska filmen på mycket länge. Visserligen kryper ett obehag längst ryggraden och det kanske inte är en film du ska se till fredagsmyset, men oj så bra. 

Filmen berättar inte bara en historia utan fem. Det är en serie vardagshändelser som på ett eller annat sätt sätt går överstyr. Det vanliga blir obehagligt, destruktivt och grymt.

En lärare som vill diskutera en kollegas misshandel av en elev blir utfryst. En grabbfest urartar i ett övergrepp på en av killarna. Två unga tonårstjejer festar och en av dem lämnas medvetslös i en park. En chaufför av en långfärdsbuss som just blivit lämnad av sin fru vägrar köra bussen vidare eftersom någon har tagit sönder en gardinstång på toaletten. Slutligen möter vi en familj som firar en födelsedag med raketer och en av dem träffar jubilaren i ögat. Han vill dock fortsätta som om inget har hänt.

Filmen fick fem av sex möjliga i SvD och Expressen. Dessutom var filmen Sveriges Ocsarskandidat 2010 (vann gjorde Hämnden av Susanne Bier som också är en kanon film).

De ofrivilliga finns att låna på biblioteket. Vill du veta om den är inne, klicka här.   

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Bibliotekets medieutbud, Film. Bokmärk permalänken.