Halländska gårdsbutiker & kaféer

Vi har vandrat längs karga strandängar, doppat ansiktet i fång av nyskördade örter och insupit doften av nybakad äppelpaj. Vi har lärt oss om svunna tider och gamla traditioner. Vi har rest i tiden men också i minnet. Framförallt har vi inspirerats.

Halländska gårdsbutiker &kaféerSå lyder inledningen till den fantastiskt fina boken Halländska gårdsbutiker & kaféer av Ann-Charlotte Fägerlind, Ann-Kristin Lind och Jonas Lindblad. Inte mindre än 21 gårdsbutiker och kaféer presenteras, från norr till söder och boken visar upp ett Halland när det är som allra vackrast. Boken genomsyras av kärlek till och engagemang för gamla hantverk och traditioner men också för närodlat och smakupplevelser utöver det vanliga.

Här kan man verkligen tala om att det inte bara är resan som är mödan värd utan även målet. Varför inte ta en sväng om Hishult och testa The famous Boels Blue Cheese på Holmana Gårdsmejeri ? Ästads älgfärsbiffar med kantarellsås låter också vansinnigt gott. Tom surströmming skulle jag kunna tänka mig, när den serveras i stenugnsbakat tunnbröd från Ulvantorp. Att med boken i hand färdas genom Halland skulle nog vara ett ypperligt tillfälle att lära känna landskapet och där även smaklökarna garanterat skulle få sitt.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Lokalhistoria och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s